Omul care a baut substante radioactive pana a ramas fara mandibula

La inceputul secolului 20, consumul de substante radioactive a fost in voga. Pe 1 martie 1896, fizicianul francez Henri Becquerel a decoperit proprietatile radioactive ale uraniului. Imediat dupa aceea, omenirea a aflat ca si poloniul, toriul si radiul emit radiatii, datorita lui Marie Curie, care ne-a oferit tuturor termenul de „radioactivitate”.

Oricat de incredibil ar suna, oamenii au creat produse radioactive, de la pasta de dinti radioactiva Doramad si pana pachete de tigari, care sa ofere o aroma mai apetisanta si o cantitate mai mica de nicotina si gudron (lucru fals).

Un asemenea produs a devenit favoritul sportivului Eben Byers. El a fost si un industrias, iar reputatia ii era cunoscuta drept un afemeiat, dupa ce a castigat campionatul american de golf amator din 1906. In 1927, a cazut dintr-un pat de tren si s-a accidentat la mana. Doctorul sau i-a prescris Radithor pentru durere pentru ca producatorul acestei substante, William J.A. Bailey, platea doctorii pentru fiecare sticluta vanduta. Durerea lui Byers a disparut, posibil din cauza efectului placebo. El a fost convins apoi ca bautura aceasta, care era, de fapt, radiu diluat in apa, este miraculoasa in vindecarea durerilor, asa ca a trimis-o prietenilor, iubitelor si nu numai. El a consumat, in total, peste 1.400 de sticlute.

La acea vreme, nu avea cum sa stie ca solutia este mortala. Nu existau reguli care sa reglementeze substantele radioactive. Cei care se ocupau de reglementarile in domeniul comertului au amendat producatorii unor asemenea produse pentru ca puneau mai putin material radioactiv decat cantitatea scrisa pe eticheta.

Citeste si  Iubești mâncarea picantă? Vei trăi veșnic

Dupa cativa ani, perioada in care produsele au scazut in popularitate din cauza cancerului, Byers a pierdut in greutate, s-a luptat cu migrenele si a pierdut multi dinti. Oasele sale incepusera sa se rupa. In 1931, autoritatile au inteles cat de nociv este materialul radioactiv si l-au rugat pe Byers sa depuna marturie la audieri, dar acesta era prea bolnav, asa ca a trimis-o prin avocatul sau. Marturia sa a relevat faptul ca Byers a ramas fara maxilarul superior, exceptand cei doi dinti din fata, a pierdut toata mandibula, i-au aparut gauri in craniu si ca tot tesutul osos din corpul sau se dezintegra. A murit la varsta de 51 de ani. A fost ingropat intr-un sicriu fabricat din plumb. Dupa moartea sa, multi doctori au depus marturie in privinta efectelor nocive ale radiatiei.

Inventatorul Radithor a insistat pana la decesul sau ca produsul lui este unul bun. A decedat din cauza unui cancer aparut la vezica urinara in 1949. Cand i-a fost exhumat cadavrul, dupa 20 de ani, ramasitele sale erau calde, inca.

[sursa: The Man Who Drank Radioactive Juice Until His Bones Crumbled And His Jaw Came Off | IFLScience]