Particule magnetice poluante au fost gasite in creiere umane

stradaNano-particule toxice rezultate in urma poluarii aerului au fost gasite in creiere umane pentru prima data, iar cercetarile au facut legatura intre acestea si riscul ridicat de Alzheimer.

Particulele erau banuite a fi situate in creiere, dar cercetatorii au presupus ca sunt produse natural de organism. Acum, un mic studiu britanic a descoperit ca sunt rezultatul direct al poluarii aerului.

„Exista acum un motiv real sa incepem testele epidemiologice si de toxicitate pentru ca aceste particule sunt peste tot, iar oamenii sunt expusi la ele” – Barbara Maher, Universitatea Lancaster

Maher si echipa sa au analizat tesut cerebral provenit de la 37 de persoane din Manchester si Mexic, avand cu totii varstele cuprinse intre 3 ani si 92. Fiecare a continut particule de un tip de oxid de fier numit magnetita, si nu vorbim de urme ci de cantitati mari.

„Vorbim de milioane de particule de magnetita per gram in tesut cerebral inghetat – este extraordinar” – Barbara Maher

Urmatorul pas ar fi intelegerea provenientei particulelor. Cand echipa a analizat particulele din zonele frontale ale creierului a 6 voluntari, a gasit doua tipuri de magnetita in tesut: rotunda si cristale unghiulare, iar cele rotunde le-au depasit cristalele de mai bine de 100 de ori.

„Formatiunile cristalizate au proveninenta naturala, precum fierul care iese din celulele corpului, dar cele rotunde apar din topirea fierului la temperaturi inalte, ceea ce se intampla atunci cand ardem combustibil.” – Clare Wilson

Atentie, insa. Dovezile sunt circumstantiale, iar unica metoda de a dovedi ca aceste particule sunt rezultatul poluarii aerului este gasirea unei legaturi intre atmosfera tesutul cerebral, dar Maher spune ca a gasit particule metalice precum platina, care sunt extrem de rare in organism, ce provin din motoarele masinilor. De asemenea, grupul testat este prea mic si, desi particulele au fost gasite in abundenta, este nevoie de un grup mai mare pentru a extrapola rezultatele.

Citeste si  Smogul chinezesc, vizibil din Spatiu

Daca un studiu amplu ar avea aceleasi rezultate, ar fi vesti proaste. Magnetita este toxica in creier pentru ca produce radicali liberi, care declanseaza boli neurologice.

Petru Stratulat

[sursa]