Masina timpului – 6 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

 • Richard J. Roberts – 1943: biochimist si biolog englez. A impartit premiul Nobel din 1993 impreuna cu Phillip Allen Sharp. In prezent, Roberts lucreaza la New England Biolabs.
 • Atomic_Clock-Louis_Essen
  National Physical Laboratory

  Louis Essen – 1908: fizician englez cunoscut pentru realizarile sale in masurarea precisa a timpului si determinarea vitezei luminii. In 1955, impreuna cu Jack Parry, dezvolta primul ceas atomic cu functionalitate practica.

 • Walter Robert Dornberger – 1895: ofiter de artilerie in armata germana, a carui cariera se desfasoara pe parcursul celor doua razboaie mondiale. A fost, printre altele, unul din conducatorii proiectului rachetei V-2.

FACTS:

 • USS_Midway_(CV-41)_leaving_Yokosuka_Crew_spelling_Sayonara
  GALEN WALKER

  1947 – Marina americana a incercat sa lanseze pe mare o racheta nemteasca V-2 de pe portavionul USS Midway, ca parte din operatiunea Sandy. Testul de lansare a fost un succes partial, racheta ajungand in ocean dupa doar 10 km. Configurarea lansarii rachetei de pe puntea portavionului este notabila prin folosirea bratelor pliabile, concepute pentru sustinerea rachetei. Misiunea din 6 septembrie a marcat prima lansare a unei rachete mari, si singura pentru una de tip V-2, de pe o nava din largul marii. Racheta fusese dezvoltata de catre nemti in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca o “arma de razbunare”, proiectata sa atace orasele aliatilor ca urmare a bombardarii de catre acestia a localitatilor din Germania. V-2 este cunoscuta ca primul obiect artificial care a trecut dincolo de atmosfera Pamantului (limita de 100 km), in spatiu.

 • 1891 – Henry Dalton realizeaza prima interventie chirurgicala prin care coase invelisul inimii (pericard). Pacientul era un barbat de 22 ani, injunghiat in piept. Interventia a avut loc la spitalul din St. Louis.
 • 1819 – Thomas Blanchard obtine, in SUA, brevetul pentru o masina capabila sa fabrice paturi de pusca (strung).

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]