Trei astronauți de pe ISS se întorc pe Pământ

ISS
Foto: NASA

Trei dintre membrii echipei aflate în prezent pe Stația Spațială Internațională (ISS) se vor întoarce mâine, 06 septembrie 2016, înapoi pe Pământ.

Astronautul Jeff Williams de la NASA, care a setat recent recordul pentru cele mai multe zile petrecute de un american în spațiu, și cosmonauții Alexey Ovchinin și Oleg Skripochka de la Roscosmos, vor părăsi Stația Spațială Internațională în naveta Soyuz TMA-20M și vor ateriza după aproximativ 3 ore și jumătate în Kazakhstan.

Reîntoarcerea pe Pământ de pe ISS presupune o serie de etape, pe care NASA le va difuza în direct, începând cu pregătirile astronauților pentru îmbarcarea în Soyuz și până la ieșirea acestora din capsulă.

Soyuz-ul care îi va aduce înapoi acasă pe astronauți este format din 3 părți – modulul orbital, modulul de coborâre și modulul de propulsie/instrumente. În timpul călătoriei spre Pământ, echipa se va afla în interiorul modulului de coborâre, aflat în centru. Celelalte două module vor fi desprinse și lăsate să ardă în atmosferă.

Citeste si  Regiunea noastra din galaxie este de 4x ori mai mare decat stiam

Capsula intră în atmosferă cu o viteză de 230 de metri pe secundă, iar cu 15 minute înainte de aterizare, se deschid pe rând cele 4 parașute care o încetinesc treptat, ajungând inițial la 80 de metri pe secundă și apoi la 7,3 metri pe secundă. Cu o secundă înainte de aterizare, două seturi de motoare se aprind în partea inferioară a capsulei, pentru a diminua impactul cu solul.

După plecarea celor trei, pe Stația Spațială Internațională încep activitățile Expediției 49. Anatoly Ivanishin, Kate Rubins și Takuya Onishi vor opera ISS singuri pentru mai mult de două săptămâni, urmând ca apoi să sosească la bord alți trei membri ai echipei.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu