Mâncarea astronauților în misiunile de lungă durată

mâncarea
Foto: NASA

Pe măsura ce planurile NASA de a trimite misiuni cu echipaj uman mai departe de Lună evoluează, oamenii de știință se confruntă cu problema identificării unei diete pentru astronauți, care să fie hrănitoare și să ocupe cât mai puțin spațiu la bord.

Spre deosebire de astronauții de pe ISS, care primesc regulat provizii de pe Pământ și dispun astfel de o varietate de aproximativ 200 de produse pentru a se hrăni, misiunile către destinații mai îndepărtate vor fi lansate având deja la bord toate resursele de care astronauții au nevoie pe întreaga durată a expediției.

Capsula Orion, dezvoltată de NASA pentru zborurile cu echipaj uman atât pe orbita joasă a Pământului, cât și pentru destinațiile mai îndepărtate, dispune de spațiu limitat pentru provizii. Având în vedere distanțele mari pe care le va parcurge Orion, masa acesteia trebuie să rămână cât mai mică, astfel încât nava să consume cât mai puțin combustibil.

Pentru a limita greutatea și spațiul ocupat de mâncarea astronauților, oamenii de știință dezvoltă o varietate de batoane cu un aport caloric foarte mare, care pot fi consumate la mic-dejun. Pentru prânz și cină, echipele misiunilor de la bordul Orion, vor putea alege dintre aceleași feluri de mâncare termostabilizată sau deshidratată, de care dispun echipele de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Citeste si  Imagini detaliate din Coreea de Nord văzute de pe ISS

Batoanele dezvoltate de oamenii de știință de la NASA sunt testate de membrii echipei din interiorul habitatului HERA de la Centrul Spațial Johnson, un habitat care simulează izolarea și condițiile de la bordul unui vehicul spațial. În astfel de misiuni de lungă durată, nu doar sănătatea astronauților este afectată de hrana de care dispun, ci și moralul echipei este afectat de gustul mâncării și de felul în care aceasta este consumată.

Pe lângă activitatea de îmbunătățire a acestor batoane care vor înlocui mic-dejunul, oamenii de știință de la NASA dezvoltă moduri de a hrăni astronauții care vor călători în misiunea către Marte. Primii pași în acest sens au fost deja făcuți la bordul ISS, unde în 2015 astronauții au mâncat pentru prima dată salată crescută în microgravitație.

[sursa]

Anca Stănescu