Masina timpului – 04 octombrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Kenichi Fukui – 1918: chimist japonez. A primit premiul Nobel pentru Chimie in 1981, impreuna cu Roald Hoffmann, pentru investigatiile legate de mecanismele reactiilor chimice.
  • Alice Mary Steward – 1906: medic si epidemiolog specializat in medicina sociala si efectele radiatiilor asupra sanatatii.
  • James Lind – 1716: medic scotian. A fost cel care a introdus conceptul de igiena navala in Marina Regala a Marii Britanii. Prin efectuarea primului experiment clinic, el a dezvoltat teoria conform careia citricele vindecau scorbutul. A sustinut beneficiile ventilatiei la bordul navelor maritime asupra sanatatii, precum si ale curateniei corporale, vesmintelor si lenjeriei de pat si fumigatiei navelor cu sulf si arsenic. A propus, de asemenea, obtinerea apei dulci prin distilarea apei de mare. Munca sa a stat la baza practicarii medicinei preventive si a imbunatatit nutritia.
Citeste si  Masina timpului - 25 octombrie

FACTS:

  • 1957 – Uniunea Sovietica lanseaza Sputnik 1, primul satelit artificial al Pamantului. Acesta a fost construit in forma de sfera, cu un diametru de 58 cm si 4 antene radio externe. Succesul rusilor a atras dupa el declansarea Cursei Spatiale, ca parte a Razboiului Rece.
  • spaceshipone_takeoff
    D Ramey Logan

    2004 – SpaceShipOne castiga premiul Ansari X de 10 milioane dolari pentru atingerea unei altitudini de 100 km de doua ori intr-o perioada de doua saptamani, cu echivalentul a trei oameni la bord. Dezvoltarea navei a avut un cost estimat de 25 milioane dolari, finantata complet de Paul Allen.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]