Masina Timpului – 05 august

Aniversari:

 • Neil Armstrong – 1930: primul om ce a pasit pe Luna, pilot in razboiul din Coreea, primul civil care a intrat in programul de formare a astronautilor. Mai tarziu a devenit comandantul misiunii Apollo 11. Din 1971 a lucrat ca profesor de inginerie aerospatiala la Universitatea din Cincinnati. A fost membru al comisiei care a investigat dezastrul navei spatiale Challenger din 1986.

 • Foto: BBC
  Foto: BBC

  Joseph Carey Merrick (Omul-Elefant) – 1862: pana la varsta de 2 ani avea deja tumori pe fata. Ca urmare a aparitiei multiplelor excrescente hidoase pe fata si corp, a fost considerat o „ciudatenie”, dandu-i-se numele de Omul-Elefant.

 • William Henry Dines – 1855: meteorologist. Este cel care a inventat primul instrument de masurare a vitezei si directiei vantului (1901) si radiometrul (1920). Studiile sale au dus la o mai buna intelegere a ciclonilor.

Facts:

 • 1858 – a fost realizata intinderea capatului de vest al primului cablu telegrafic peste Atlantic, odata cu ancorarea navei Niagra la America (1,635 km de cablu). Cateva zile mai tarziu, celalalt capat al cablului a ajuns cu bine in Irlanda.  Cyrus W. Field este cel care a facut posibila comunicarea prin telegraf intre America si Anglia.
 • Mariner
  Foto: Wikipedia

  1969 – Sonda spatiala americana Mariner 7 transmite fotografii de pe MARTE: La ora 05:00:49 sonda se afla la 3,430 km distanta de planeta, cu 1 km mai aproape decat reusise Meriner 6 la 31 iulie. Au fost realizate, de asemenea, masuratori atmosferice si s-a ajuns la concluzia ca, la Polul Sud, calota de gheata contine, in mare parte, dioxid de carbon inghetat.

 • 2012 – Curiosity aterizeaza cu succes pe MARTE: Mai mare decat versiunile anterioare, acesta va examina teritoriul timp de 2 ani, cautand dovezi in favoarea posibilitatii vietii pe Planeta Rosie.

[sursa][sursa][sursa][foto][foto]