Floarea-Soarelui are un ceas biologic

floarea-soarelui
Foto: Unsplash.com

Floarea-Soarelui se dezvoltă mai bine când urmărește mișcarea zilnică a soarelui pe cer de la est la vest. Un ceas biologic le ajută să își adapteze comportamentul, anunță Stacey Harmer, cercetătoare la University of California, Davis.

Plantele tinere se mișcă urmărind lumina Soarelui pe tot parcursul zilei și noaptea revin la poziția inițială. În funcție de momentul zilei, anumite gene de creștere se activează. Partea estică a tulpinii crește mai repede în timpul zilei  și duce la înclinarea  treptată a tulpinii către vest. Partea dinspre vest crește mai repede pe timpul nopții, astfel planta este reorientată și pregătită pentru dimineața următoare.

Plantele  tinere continuă să crească de la est la vest zilnic chiar dacă sursa de lumină nu se mișcă. Așadar Harmer și colegii ei au concluzionat  că acest comportament este influențat de un ceas biologic asemănator cu cel uman și nu doar ca răspuns la lumina disponibilă.

Citeste si  VIDEO: Pasarea Lira, plagiatorul de sunete

Acesta este un avantaj, afirmă Harmer, “deoarece ai un sistem setat să funcționeze la orice schimbare de mediu”. De exemplu, o dimineață înnorată nu oprește plantele din mișcare.

Contrar credinței majorității, plantele mature de floarea-soarelui nu urmăresc Soarele –  sunt orientate perpetuu către est. Asta pentru că, probabil, tulpinile lor s-au oprit din creștere. Dar Harmer  și colegii au descoperit un avantaj și în orientarea fixată: orientarea estică primește căldura Soarelui și atrage mai multi polenizatori.

[sursa][sursa][foto]