SUA vor ridica interdicția privind finanțarea cercetărilor pe embrionii hibrizi animal-om

om de stiinta
Rob Stein/NPR

National Institutes of Health –  una dintre cele mai mari surse de finanțare ale cercetării biomedicale din America – propune o nouă politică ce va permite cercetătorilor să obțină fonduri federale pentru a crea noi tipuri de embrioni –  cunoscuți sub numele de HIMERE – combinând celule umane și animale, în anumite condiții și cu anumite restricții.

Embrionii hibrizi ar permite oamenilor de știință să facă o varietate de experimente, de la creșterea organelor în vederea transplantului până la cercetarea diverselor boli umane și descoperirea unor noi metode de prevenție sau de tratare a acestora.

Prin modificarea embrionilor animalelor cu ADN-ul si cu celulele umane se poate schimba biologia uneia sau mai multor părți ale animalului respectiv. Aceste modificări ar putea, de exemplu, să permită unui creier de oaie să se comporte mai mult ca un creier uman la boli sau la medicamente, ceea ce ar putea ajuta la găsirea unor noi metode de vindecare a bolilor degenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, cercetătorii speră să producă oi, porci și vaci cu organe umane, precum inimă, rinichi, ficat sau pancreas, precum și alte organe care ar putea fi folosite pentru transplanturi, salvând astfel mii de vieți în fiecare an.

Pentru a răspunde preocupărilor etice, noua politică a NIH impune mai multe restricții, inclusiv faptul că acest tip de cercetare nu se poate face pe alte primate.

Citeste si  O epidemie necunoscută afectează Tropicele

Una din probleme este că oamenii de știință ar putea crea, din neatenție, animale care au creier parțial uman, dotare care le-ar putea conferi acestora o aparentă conștiință sau chiar abilități de gândire umane. Un alt aspect este faptul că aceștia ar putea dezvolta in animale embrioni și fetuși umani.

Mulți oameni de știință s-au declarat încântați de noua politică. „Este foarte, foarte binevenită vestea ca NIH va lua în considerare finanțarea acestui tip de cercetare”, spune Pablo Ross, un biolog de la Universitatea din California, Davis, care încearcă să crească organe umane în animale de fermă. „Avem nevoie de fonduri pentru a putea răspunde la câteva întrebări foarte importante.”

Dar criticii au înfierat decizia. „Scriitorii SF ar fi imaginat lumi ca aceasta – vezi Insula doctorului Moreau, Brave New World sau Frankenstein” , spune Stuart Newman, un biolog de la New York Medical College. „Au existat speculații. Dar acum ele devin mai reale.”

Publicul are 30 de zile pentru a comenta noua politică propusă. NIH ar putea da startul finanțării încă de la începutul anului 2017.

[sursa]