A fost creat primul „supersolid”, si este foarte ciudat

supersolid
Bose-Einstein condensate simulation

Este solid si lichid in acelasi timp. In mod normal, materia poate fi gasita in stare solida, stare lichida, gazoasa si plasma, dar daca facem combinatii intre porprietatile fundamentale ale acestor stari separate putem crea forme hibride de materie care exista atat ca lichide cat si ca solide.

Doua echipe separate de fizicieni spun ca au facut asta, realizand un supersolid – o stare exotica a materiei care are structura cristalina a unui solid dar curge precum un lichid si spun ca ar fi primele supersolide create vreodata.

Aceasta stare a materiei nu ar trebui sa existe pentru ca proprietatile solidelor si ale lichidelor se exclud reciproc, dar existenta supersolidelor a fost prezisa inca din 1969, cand fizicienii rusi au teoretizat ca izotopul heliu-4 ar putea exista atat in stare solida cat si lichida. Singura problema, pe atunci, era ca nimeni nu credea in supersolide. In deceniile care au urmat, fizicienii au experimentat pentru scurt timp aceasta stare cuantica, dar rezultatele au fost invaluite in incertitudini.

In 2004, cercetaotrii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au anutat ca au atins starea supersolida prin racirea heliului solid la mai putin de o zecime de grad peste 0 absolut (-273 grade Celsius). Au reusit sa-l manipuleze mult mai usor, ceea ce le-a dovedit faptul ca au atins o noua stare a materiei – un lichid cu vascozitate zero.

„Este solid in ideea in care exista o rigiditate, dar are proprietatea ciudata prin faptul ca nu are vascozitate” – Ross McKenzie, fizician

Echipa a ramas sceptica pana cand experimentul va fi reprodus. In 2006, fizicianul John Reppy de la Universitatea Cornell a demontat experimentul celor din 2004. Reppy, inamicul supersolidelor, a incercat sa reproduca experimentul cu ajutorul unui device, oscilator torsional, si a declarat ca aspectul starii supersolide a fost rezultatul unor neregularitati in structura cristalina.

Citeste si  Vinil observat la microscop

De atunci existenta supersoliderlor a ramas una controversata pentru ca nu stim cine are dreptate. Noi experimente de la cercetatori americani si elvetieni au facut lucrurile si mai complicate. Echipele de la MIT si ETH Zurich sustin ca au produs supersolide dintr-o forma de materie exotica intitulata Condensat Bose-Einstein, o stare a materiei ce apare la temperaturi ultra-reci, cand atomii se comporta precum undele. Avantajul pornirii de la starea Bose-Einstein este ca e deja superfluid, asadar experimentul incepe de la jumatate. Au reusit sa determine superfluidul sa se comporte si ca solid.

[sursa]