Studiu: Universul s-ar putea rupe in bucati

Sfarsitul Universului
Vadim Sadovski/Shutterstock

Cand va ajunge la finalul existentei sale,peste 2.8 milliarde de ani, Universul, cred cei mai multi fizicieni, se va raci treptat si se va stinge, dar s-ar putea sa nu fie atat de simplu. Calculele au demonstrat ca energia intunecata ar putea cauza ruperea Universului pana cand nu ar mai ramane nimic, iar un nou studiu ne-a aratat cum ar arata totul.

Nu este pentru prima data cand posibilitatea ruperii Universului a fost pusa pe masa. Intelegerea noastra a Universului este aceea ca 68% din energia lui este energie intunecata, o forta misterioasa care accelereaza treptat expansiunea lui. Bazat pe asta, cele mai populare ipoteze printre oamenii de stiinta despre cum se va termina Universul implica galaxii si stele indepartandu-se treptat pana cand vor fi prea departe si reci pentru a mai interactiona, astfel sfarsindu-se.

Posibilitatea aceasta este cunoscuta cu numele de „Big Freeze” sau „Marele Inghet”. In ultimele decenii, cercetatorii au venit cu o noua posibilitate. Cum ar fi daca energia intunecata nu se comporta cum ne-am astepta? In loc sa cauzeze o expansiune continua a Universului, aceasta ar accelera in timp cauzand o rupere. Scenariul a fost intitulat „Big Rip” sau „Marea Rupere” si ar necesita un comportament a energiei intunecate pe care nu am putut-o demonstra inca. Faptul ca inca nu am vazut energia intunecata nu inseamna ca trebuie exclusa. Oamenii de stiinta nu au putut demonstra ca Marea Rupere este imposibila.

Citeste si  Cadou spațial: Discul de Aur de pe Voyager

Pentru a intelege mai bine ce ar insemna aceasta, o echipa de cercetatori de la Universitatea Tehnica din Lisabona a studiat trei versiuni posibile: Marea Rupere, o versiune mai blanda a Marii Ruperi si Mica Rupere. Toate aceste optiuni sunt similare, dar difera in modul in care se desfasoara. Asa cum sugereaza numele, Marea Rupere implica un Univers ce se fractureaza abrupt, in timp ce in celelalte lucrurile se intampla treptat.

Studiind harta actuala a Universului, asa cum il intelegem, au ajuns la concluzia ca finalul va fi atins prin Mica Rupere, o auto-distrugere treptata. Rezultatele nu au fost inca verificate, asa ca trebuie sa mai asteptam. Pentru moment, este doar un scenariu posibil.

[sursa]