VIDEO: Ce sunt undele gravitationale si cum le-am detectat?

Acesta este un subiect extrem de interesant. Spatiul este rigid. Chiar daca nu-l vedem, spatiul exista din punct de vedere fizic in jurul nostru si este cat se poate de rigid, mai rigid decat otelul. Atunci cand arunci o piatra intr-un lac, observi undele de soc propagandu-se la suprafata apei si fix acelasi lucru se intampla si in spatiu, numai ca e nevoie de evenimente cu mult mai multa energie, ca spatiul sa poata reactiona prin unde de soc (unde gravitationale – am scris despre gravitatie aici).

Stele care se ciocnesc, sau gauri negre ce intra in coliziune, hipernove etc., acestea sunt capabile sa trimita unde gravitationale, care ajung la noi cu viteza luminii, chiar daca sunt invizibile. Iata alt lucru interesant. Nimic nu incalca limita de viteza universala – viteza luminii.

Citeste si  Miscare mai mica decat dimensiunea unui atom in spatiu

Am detectat primele unde gravitationale acum cativa ani si a fost un eveniment urias. Detectorul LIGO, din SUA, a simtit o deviere de cateva zecimi de proton a laserului sau, iar „vibratia” a fost confirmata de al doilea detector LIGO aflat la mii de km departare. Iata toate explicatiile: