Miscare mai mica decat dimensiunea unui atom in spatiu

LISAOamenii de stiinta care lucreaza cu Laser Interferometer Space Antenna (LISA) Pathfinder, o nava experimentala destinata masurarii gravitatiei, au anuntat ca au reusit sa masoare miscari foarte mici, mai mici decat dimensiunea unui atom.

Cea mai tare parte e ca am putea folosi acelasi principiu pentru a detecta undele gravitationale mai bine. Echipa de la ESA au parcat nava la o distanta de 1.5 milioane de km departare de Terra intr-o zona a spatiului intitulata Lagrange intre Terra si Soare, acolo unde gravitatia Terrei este anulata de cea a Soarelui. Obiectele din interior, doua cuburi de aproape 2 kg fiecare fabricate dintr-un aliaj de aur cu platina, se afla intr-o cadere libera continua prin spatiu, plutind unul fata de celalalt la doar 37.5 cm.

Citeste si  Undele gravitaționale ne-ar conduce spre stringurile cosmice

Aflandu-se in cadere, obiectele nu se misca, in afara de viteza de deplasare a navei in jurul Soarelui. Daca se misca altfel, inseamna ca sunt influentate de ceva, precum undele gravitationale. Astfel, oamenii de stiinta au testat capacitatea de a masura miscari la scara femtometrica, adica o milionime dintr-o miliardine dintr-un metru.

[sursa]