Misiune de 1.3 mld $ pentru studierea undelor gravitaționale

unde gravitationaleIn februarie, fizicienii au starnit interesul mapamondului cu anuntul conform caruia au detectat pentru prima data unde gravitationale pe care Einstein le-a prezis in urma cu 100 de ani.

A fost o nebunie totala, iar acum oamenii de stiinta vor sa duca totul mai departe. Dorinta lor e sa foloseasca un buget de 1.3 miliarde de dolari pentru a lansa un observator spatial pe orbita pana in 2029 pentru a putea detecta undele gravitationale mai bine.

De ce ar fi necesara studierea undelor din spatiu si nu de pe Terra? Ei bine, LIGO, observatorul folosit in februarie, a fost foarte eficient dar are o limitare. Nu gaseste sursa cu o claritate prea mare.

„In acest moment, observatoarele de unde gravitationale au o imagine distorsionata” – NASA

Oamenii de stiinta de la LIGO au putut gasi sursa undelor de pe 14 septembrie 2015 intr-o zona de marimea SUA. Au redus-o cu ajutorul informatiilor primite de la telescopul spatial cu raze gamma FERMI, si asta e si ideea. Daca vrem sa aflam mai multe despre undele gravitationale, trebuie sa mergem acolo unde acestea exista – in spatiu.

Citeste si  Aripa avionului care se repara singura

Conform ESA, proiectul de a trimite un observator de unde gravitationale in spatiu nu este doar fezabil dpdv tehnic ci si convingator. Echipa intitulata Goat (Gravitational Observatory Advisory Team) nu vede obstacole majore in planul propus si chiar a recomandat o data de lansare care sa nu aiba loc in 2034 ci in 2029. E un sentiment ciudat ca oamenii care te-au verificat pentru a intelege cat de realist esti sa-ti spuna ca esti mult prea prudent.

[sursa]