Soarele ar fi consumat o super-Terra

super-earthIn timp ce oamenii de stiinta incearca sa descopere Planeta a 9-a, ce ar orbita Soarele intr-un mod neobisnuit, exista o sansa ca Sistemul nostru Solar sa fi gazduit o alta planeta misterioasa si cam la fel de mare in urma cu foarte mult timp.

Noile dovezi arata ca este posibil sa fi avut pe aici o super-Terra, o clasa de planete cu masa de 10 ori mai mare decat a Terrei, dar mai mici decat planetele gigantice care orbiteaza Soarele. Sistemul nostru este un pic neobisnuit pentru faptul ca nu gazduieste o super-Terra, acestea fiind des-intalnite in Calea Lactee, iar oamenii de stiinta au cam inteles motivul: super-Terra, daca ar fi existat, ar fi ajuns prea aproape de Soare, fiind consumata in cele din urma de acesta.

Daca au dreptate, ipoteza ar putea explica regiunea dintre Mercur si Soare, care este pustie. Super-Terra ar fi colectat toate resturile pana sa intre in Soare.

„Singura dovada a existentei unei super-Terre este lipsa oricarui rest planetar in acea zona. Probabil s-a format atat de aroape, colectand tot materialul, si apoi a fost consumata” – Rebecca Martin, Universitatea Nevada, Las Vegas, pentru Discovery News

Pentru a intelege motivul pentru care nu exista o planeta de tipul super-Terra, Martin si colegii sai au folosit o simulare computerizata pentru a vedea cum iau nastere acestea. Se pot forma in doar doua moduri: ori se afla foarte aproape de soare, fiind si foarte dense, ori foarte departe, cu o densitate mai mica.

Citeste si  Imagini noi de pe Ceres

Daca ar fi existat o super-Terra in Sistemul nostru Solar, s-ar fi format dintr-un disc protoplanetar – gazul si resturile ce inconjoara o stea. Zone cu frecari mici pot da nastere planetelor. Cu indeajuns de multa gravitatie, o planeta nou-formata atat de aproape de stea poate fi atrasa si distrusa, lasand in urma o regiune curata in disc.

Cercetarea a fost publicata in The Astrophysical Journal.

[sursa]