Masina Timpului – 11 august

S-au nascut:

  • Tom Kilburn – 1921: matematician si informatician. Nascut in Anglia, a participat, de-a lungul activitatii sale de 30 ani, la dezvoltarea a cinci computere importante pentru istoria omenirii. Printre acestea: primul computer ce stocheaza instructiuni de programare in memoria electronica, denumit SSEM sau „Baby”.
  • James Bryan Herrick – 1861: medic american, creditat cu descrierea anemiei cu celule in secera (siclemia). Aceasta este o boala care se mosteneste, manifestandu-se prin incapacitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul catre toate celulele corpului. Se poate manifesta prin atacuri de panica, anemie, infectii bacteriene si accident vascular cerebral. De asemenea, a fost unul din primii medici care au descris simptomele infarctului miocardic.
  • Christiaan Eijkman – 1858: medic olandez a carui demonstratie legata de  boala beriberi, prin care spunea ca este cauzata de o dieta saraca, a dus la descoperirea tiaminei (vitamina B1).

Facts:

  • eclipsa totala de soare
    Foto: Wikimedia

    1999 – ultima eclipsa totala de soare a mileniului. Umbra Lunii a inceput sa devina vizibila deasupra oceanului Atlantic, eclipsa sfarsindu-se in Golful Bengal. Maximul a fost inregistrat in Romania la ora 11,03 a.m. langa Ocnele Mari, judetul Valcea. Datorita densitatii mari a populatiei din zonele unde a fost vizibila, a fost una din cele mai urmarite eclipse din istoria umanitatii.

  • 1909 – prima nava care a transmis un semnal SOS (semnal de alarma) pare sa fi fost  vaporul SS Arapahoe, receptionat de statia Companiei United Wireless Telegraph din Hatteras, Carolina de Nord si redirectionat catre birourile companiei de vapoare sau vasul de linie RMS Slavonia al companiei Cunard, la 10 iunie 1909. Existenta acestui mesaj a fost inregistrata in numarul din septembrie 1910 al revistei tehnice a experimentatorilor de radio non-comercial, „Modern Electrics”.
  • 1877 – astronomul american Asaph Hall a descoperit unul din cei doi sateliti ai lui Marte: Deimos (Marte II). Deimos este al doilea satelit natural al Planetei Rosii ca marime si cel mai indepartat, numele lui fiind imprumutat de la fiul lui Ares si al Afroditei, zeul grec al terorii. Fratele lui geaman, Phobos, personificarea fricii, a dat numele primului satelit al lui Marte, descoperit tot de Hall la 17 august in acelasi an.

[sursa][sursa][foto]