Masina timpului – 12 octombrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

 • Sir Arthur Harden – 1865: biochimist englez. A impartit premiul Nobel pentru Chimie din 1929 impreuna cu Hans Karl August Simon von Euler-Chelpin pentru cercetarile lor legate de fermentarea zaharului.
 • Theodor Boveri – 1862: biolog german, cunoscut pentru teoriile sale asupra legaturii dintre procesele celulare si cancer.
 • Ascanio Sobrero – 1812: chimist italian. A descoperit nitroglicerina, numind-o initial piroglicerina. In scrisorile sale private si intr-un articol dintr-un ziar, Sobrero vorbeste impotriva folosirii acestei substante. Acesta susutinea ca este extrem de periculoasa si imposibil de manipulat. De fapt, a fost atat de speriat de ceea ce a creat, incat a tinut secret descoperirea acesteia o perioada de peste un an.

FACTS:

 • voskhod_1_capsule_on_display_2016
  Andrew Gray

  1964 – Uniunea Sovietica lanseaza Voskhod 1, al saptelea zbor spatial cu echipaj uman. A realizat o serie de “premiere” in istoria zborurilor din aceasta categorie, fiind primul cu cel putin un astronaut pe orbita. De asemenea, a fost primul zbor realizat fara folosirea costumelor spatiale si primul la care a participat un inginer sau un medic. A stabilit, printre altele, si o altitudine record pentru zborurile cu echipaj uman de 336 km.

 • 1928 – prima utilizare clinica a ventilatorului medical, un dispozitiv care face posibila respiratia unei persoane atunci cand controlul normal al muschilor a fost pierdut sau cand persoana respectiva si-a pierdut capacitatea de a respira.
 • 1492 – Columb descopera ceea ce azi poarta numele de insulele Bahamas.
 • 1799 – Jeanne Geneviève Labrosse este prima femeie care realizeaza o ascensiune solo cu balonul si care sare cu parasuta, de la o altitudine de 900 m.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]