Masina timpului – 12 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Alexander Langmuir – 1910: epidemiolog american, cunoscut pentru fondarea Epidemic Intelligence Service in 1951. Necesitatea programului a rezultat in urma ingrijorarilor aparute cu privire la toxinele si agentii infectiosi utilizati in timpul razboiului din Coreea.
  • Irène Joliot-Curie – 1897: cercetator francez, fiica perechii Pierre-Marie Curie. A primit premiul Nobel pentru chimie in 1935, impreuna cu sotul sau, Frédéric Joliot-Curie, pentru descoperirea radioactivitatii artificiale (induse).
  • Arthur Auwers – 1838: astronom german. A realizat masuratori precise ale pozitiei si miscarii stelelor. Din functia de secretar al Academiei de la Berlin, a condus expeditii pentru masurarea traiectoriilor lui Venus. Aceste masuratori au ajutat la determinarea mai precisa a distantei de la Pamant la Soare si, deci, a dimensiunilor Sistemului Solar.

FACTS:

  • 1992 – Mae Carol Jemison a fost prima femeie de culoare care a ajuns in spatiu, la bordul navei Endeavour. In timpul misiunii, Jemison a efectuat experimente legate de imponderabilitate si raul de miscare.

„Primul lucru pe care l-am vazut din spatiu a fost Chicago, orasul meu natal. A fost un moment atat de important, deoarece inca din copilarie am crezut mereu ca voi ajunge in spatiu.” – Mae Jemison

  • 1970 – ca parte din programul sovietic spatial Luna, este lansata Luna 16. A fost prima sonda robotizata (fara pilot) ce a aselenizat si care a adus probe de sol inapoi pe Pamant, dupa cinci tentative similare esuate.
  • Lascaux_painting
    Prof saxx

    1940 – este descoperita intrarea in pestera Lascaux din valea cu acelasi nume situata in sud-vestul Frantei, de catre tanarul de 18 ani, Marcel Ravidat. Peretii pesterii sunt acoperiti cu desene cu animale care se presupune ca dateaza de acum 17,300 ani. In 1979, pestera a fost inclusa in patrimoniul UNESCO.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]