Masina timpului – 20 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Gladwyn Kingsley Noble – 1894: zoolog american care a ocupat functia de director al departamentelor de herpetologie (ramura a zoologiei care se ocupa cu studiul reptilelor) si biologie experimentala de la Muzeul American de Istorie Naturala.
  • David Marine – 1888: patolog american. Este cunoscut pentru studiul sau asupra efectului administrarii iodului unui grup de scolari din Ohio intre 1917 si 1922. Astfel, s-a dovedit reducerea dramatica a dezvoltarii gusei, acest test stand la baza aparitiei sarii iodate.
  • Sir Richard John Griffith – 1784: geolog irlandez, inginer minier si presedintele consiliului Works of Ireland. A realizat prima harta geologica completa a Irlandei si a fost autorul evaluarii tarii, cunoscuta de atunci ca Evaluarea lui Griffith.

FACTS:

  • 1519 – cinci nave aflate sub comanda lui Ferdinand Magellan au parasit Spania, din Sanlúcar de Barrameda, in ceea ce a reprezentat circumnavigatia Magellan-Elcano sau prima calatorie in jurul lumii din istoria umanitatii. Calatoria a insemnat efortul Spaniei de a gasi o alta ruta comerciala catre Asia. Proiectul lui Magellan avea ca scop identificarea unei rute pentru comertul de condimente, navigand catre vest, fara a deteriora relatiile cu Portugalia. Voiajul s-a incheiat la aproape 3 ani dupa ridicarea panzelor. Cei 3 ani au insemnat descoperirea stramtorii lui Magellan, cel mai important pasaj natural ce desparte oceanele Atlantic si Pacific, precum si moartea navigatorului, in 1521, in timpul bataliei de la Mactan, insulele Filipine.
  • deep_impact
    NASA

    2013 – NASA abandoneaza incercarile de a contacta sonda spatiala Deep Impact. Aceasta a fost lansata in 2005, cu scopul de a studia compozitia interioara a cometei Tempel 1, prin lansarea unui corp ce urma sa loveasca respectiva cometa. Dupa finalizarea analizei lui Tempel 1, sonda si-a continuat drumul in spatiu prin extinderea misiunii spatiale, vizitand alte comete. La inceputul lui septembrie 2013, s-a contatat pierderea semnalului si legaturii cu sonda, urmand ca NASA sa declare incheierea misiunii Deep Impact la 20 septembrie.

  • 1904 – fratii Wright realizeaza primul zbor circular cu un avion mai greu decat aerul si pilotat de om. Lungimea zborului a fost de 1,244 m, durata sa fiind de aproape un minut si jumatate. Fratii Wright, Orville si Wilbur, au fost doi inventatori americani si pionieri ai aviatiei.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]