Masina timpului – 26 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Harrison Brown – 1917: chimist nuclear si geochimist american. A fost activist politic, scrierile sale referindu-se la limitarea folosirii armelor, resursele naturale si foametea mondiala.
  • Sir Barnes Wallis – 1887: cercetator, inginer si inventator englez. Este cunoscut pentru inventarea bombei saltarete (o bomba proiectata sa sara catre tinta deasupra apei, astfel incat sa evite obstacolele, avand viteza si timpul de detonare predeterminate). Acest tip de bomba a fost folosita in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre fortele aeriene engleze la bombardarea barajelor din valea raului Ruhr din vestul Germaniei.
  • Archibald Vivian Hill – 1886: fiziolog englez, unul din fondatorii biofizicii. A primit premiul Nobel in 1922 pentru clarificarea procesului de producere de caldura la nivelul muschilor.

FACTS:

  • yves_rossi_jet-powered_wing
    Rama

    2008 – sarind dintr-un elicopter la o altitudine de 2,500 m deasupra orasului Calais, Franta, Yves Rossy traverseaza Canalul Manecii cu un sistem de aripi de carbon, semi-rigide, cu o deschidere de 2,4 m, alimentat de 4 motoare cu reactie, modificate. Echipat doar cu o casca si un costum de zbor pentru protectie, Rossy a atins o viteza de peste 200 km/h, zburand 35 km pana in Anglia.

  • 1991 – se da startul primei misiuni a progamului Biosphere 2, misiune care a durat exact 2 ani. Este o locatie de cercetare stiintifica a sistemelor terestre construita la Oracle, in Arizona. Scopul sau este de a servi ca centru de cercetare si instruire continua, avand ca subiect Pamantul, sistemele sale de viata si locul sau in univers. Reprezinta cel mai mare sistem inchis creat vreodata. A fost folosit doar de doua ori cu scopul pentru care a fost creat: sa demonstreze viabilitatea sistemelor ecologice inchise in mentinerea vietii.
  • 1580 – sir Francis Drake, impreuna cu nava sa, Golden Hind, si cu echipajul ramas, intra in portul Plymouth. Aceasta reprezinta incheierea, cu succes, a celui de-al doilea ocol al Pamantului (circumnavigatie) intr-o singura expeditie, din 1577 pana in 1580. Drake a fost primul englez care a dus la bun sfarsit o astfel de expeditie, dupa Elcano in 1520 (impreuna cu Magellan).

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]