Masina timpului – 27 septembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Robert Edwards – 1925: fiziolog britanic, pionier al medicinei reproducerii, in principal al fertilizarii in-vitro. A obtinut premiul Nobel pentru “dezvoltarea fertilizarii in vitro”.
  • Sir Martin Ryle – 1918: radio-astronom englez, care a dezvoltat sisteme revolutionare de radio-telescoape si le-a folosit pentru determinarea exacta a locatiei si descrierea surselor slabe de radio.

FACTS:

  • 2003 – ESA (Agentia Spatiala Europeana) lanseaza SMART-1, satelit proiectat de suedezi, care a orbitat in jurul Lunii. A fost lansat de la Centrul Spatial Guiana, Kourou, Guiana Franceza. Misiunea sa a luat sfarsit la 3 septembrie 2006 cand a fost directionat catre suprafata Lunii, fiind distrus la impact.
  • ss_john_w_brown_Liberty ship
    Maxim

    1941 – este lansata nava Liberty SS Patrick Henry de catre presedintele Roosevelt. Liberty este un tip de nava de marfa construit in SUA in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Desi este o conceptie britanica, proiectul a fost adaptat de catre SUA datorita constructiei simple si necostisitoare. Produse in masa, navele Liberty au devenit simbolul SUA in ceea ce priveste productia industriala din timpul razboiului. Numele vine de la citatul lui Patrick Henry din 1775 care spunea “Da-mi libertate sau da-mi moarte”. Astfel, ziua de 27 septembrie 1941 a fost numita “Ziua Flotei Liberty” in cinstea celor 14 nave “de urgenta” lansate, prima dintre ele fiind SS Patrick Henry.

  • 1908 – prima productie a modelului T al firmei Ford paraseste fabrica din Detroit, Michigan. Modelul T este considerat ca fiind primul accesibil pentru americanul din clasa de mijloc.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]