Masina Timpului – 08 august

S-au nascut:

 • Svetlana Savitskaya – 1948: a doua femeie care a ajuns in spatiu (1982), prima femeie care a facut o plimbare (spacewalk) in afara navei (1984) si tot prima cu doua calatorii in spatiu la activ. Inainte de a deveni cosmonaut, a fost aviator, stabilind 18 recorduri mondiale feminine.
 • Sir Roger Penrose – 1931: matematician si fizician. In 1960 a calculat multiple caracteristici de baza ale gaurilor negre.

  „Constiinta… Este fenomenul prin care se face cunoscuta insasi existenta Universului.” – Sir Roger Penrose

 • Paul A. M. Dirac – 1902: fizician englez cunoscut pentru lucrarile din domeniul mecanicii cuantice. In 1933 a impartit Premiul Nobel pentru Fizica  cu fizicianul austriac Erwin Schrödinger.

 Facts:

 • 1899 – BREVETAREA unui dispozitiv gospodaresc de REFRIGERARE de catre Albert T. Marshall din Brockton, Massachusetts.
 • pistol
  Foto: Wikipedia

  1854 – a fost eliberat un BREVET catre Horace SMITH & Daniel WESSON pentru un cartus individual cu glont metalic. Compania acestora a fost achizitionata ulterior de Oliver Winchester. In conditiile in care brevetul pentru revolver al lui Samuel Colt urma sa expire cativa ani mai tarziu, Smith & Wesson a inceput sa lucreze la dezvoltarea unui prototip pentru revolver cu cartus. Revolverele Smith & Wesson au devenit cunoscute odata cu inceperea razboiului civil din America.

 • zeppelin
  Foto: Wikimedia

  1929 – dirijabilul nemtesc GRAF ZEPPELIN a inceput un zbor planificat de 21,700 mile in jurul Pamantului. Zborul a inceput in Lakehurst, New Jersey sub privirile a 15,000 de spectatori si s-a finalizat tot aici, 21 zile, 7 ore si 26 minute mai tarziu. Pe lista pasagerilor s-au regasit milionari, oameni de stiinta, scriitori si doar o singura femeie. Propulsarea a fost realizata cu ajutorul a 5 motoare Maybach.

[sursa][sursa][sursa]