Masina timpului – 8 septembrie

Lucruri importante din trecut si… viitor

S-AU NASCUT:

 • Derek Barton – 1918: chimist englez, laureat al premiului Nobel in 1969, impreuna cu Odd Hassel. Este cunoscut si pentru legatura sa cu numeroase reactii chimice, printre care si reactia Barton.
 • Marthe Vogt – 1903: cercetatoare nascuta la Berlin, recunoscuta ca unul din neurologii de prestigiu ai secolului 20. A ramas in istorie, in mare parte, datorita contributiilor sale importante la intelegerea rolului neurotransmitatorilor, in special al epinefrinei (cunoscuta si ca adrenalina).
 • chicago_in_flames_by_currier__ives_1871
  Currier and Ives

  Ida Henrietta Hyde – 1857: fiziolog american, cunoscuta pentru dezvoltarea unui micro-electrod destul de puternic pentru a stimula chimic sau electronic tesutul, insa destul de mic, in acelasi timp, pentru a injecta sau inlatura tesut in/dintr-o celula. Si-a urmarit visul de a deveni biolog, descoperit in timp ce lucra intr-un magazin de palarii ca ucenic, dupa ce a citit “View of nature” a lui Alexander von Humboldt. Desi a fost nevoita sa-si intretina mama si fratii dupa ce tatal ei i-a parasit, casa le-a fost distrusa de marele incendiu din Chicago, unicul sau frate s-a imbolnavit si a trebuit sa-l ingrijeasca, a urmat cursuri serale, apoi scoala pregatitoare si, in cele din urma, aceeasi facultate ca si fratele sau, universitatea din Illinois. A obtinut diploma de doctorat la universitatea din Heidelberg la varsta de 39 ani, depasind numeroase obstacole aparute din cauza diferentierii intre sexe.

FACTS:

 • five-planets-2040
  Starry Night Education Software

  2040 – prima conjunctie vizibila din secolul 21 a Lunii (in faza de semiluna) impreuna cu 5 planete (Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn). Va fi vizibila la Est fata de Soare la ora 19:30. Un eveniment similar a mai avut loc la 5 mai 2000, dar nu a fost vizibil din cauza luminii soarelui.

 • 1860 – PS Lady Elgin se scufunda in lacul Michigan dupa ce a fost izbita cu putere de catre vasul cu panze Augusta. 300 oameni au murit in incident, coliziunea fiind denumita “una dintre cele mai mari orori maritime inregistrate”.
 • 1888 – submarinul Peral, primul submarin alimentat cu baterii electrice, este lansat de catre marina spaniola. Acesta a fost construit de catre inginerul si marinarul Isaac Peral.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [sursa] [foto] [foto]