Masina timpului – 9 septembrie

Lucruri importante  petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Daniel Carleton Gajdusek – 1923: medic american si cercetator care a primit, in 1976, impreuna cu Baruch Blumberg, premiul Nobel pentru activitatea legata de boala kuru, prima din categoria bolilor umane prionice (encefalopatii spongiforme transmisibile) dovedita a fi infectioasa.
  • William Cranch Bond – 1789: astronom american si primul director al observatorului universitatii Harvard. A descoperit impreuna cu fiul sau, George Phillips Bond, si independent de William Lassell in Marea Britanie, Hyperion, luna lui Saturn in 1848. Toti au primit merit pentru descoperire.

FACTS:

  • mark-II_bug
    Naval Surface Warfare Center

    1947 – operatorii care lucrau in cadrul proiectului computerului electromecanic Mark II la universitatea Harvard au depistat o „eroare” prinsa intr-un releu (in engleza „bug” – „gandac” / „eroare de programare”). Gandacul in cauza a fost indepartat cu grija si prins cu banda adeziva in jurnalul calculatorului. In prezent, acest termen denumeste erorile sau problemele aparute in cadrul unui program (computer soft). De fapt, operatorii proiectului Mark II erau familiarizati cu acest termen ingineresc si au pastrat, amuzandu-se, insecta impreuna cu urmatorul comentariu: ” First actual case of bug being found” – „Primul caz real de descoperire a problemei”. Jurnalul se gaseste astazi la muzeul national de istorie americana. Termenul „debug” (gasirea si corectarea defectelor ce previn buna functionare a unui sistem de operare) era cunoscut inca din 1945 in contextul motoarelor de avioane, fiind inclus in dictionarul englez.

  • 1843 – primul brevet din SUA pentru putina manuala cu racire pentru inghetata a fost inregistrat pe numele lui Nancy Johnson.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto] [foto]