Un metamaterial care isi poate schimba duritatea

metamaterialMetamaterialele sunt materiale realizate de oameni si ale caror caracteristici sunt datorate modului in care au fost realizate si nu materialului in sine. Aceasta permite manipularea structurii metamaterialului pentru a-i da anumite proprietati.

Cercetatorii de la University of Michigan au creat un metamaterial care poate fi cu usurinta manipulat pentru a-i creste duritatea cu diverse grade – de la cauciuc, la otel. Deoarece propritatile sale sunt exclusiv datorate structurii, se pastreaza cu usurita, chiar daca materialul isi schimba starea de la moale la tare si invers.

Xiaoming Mao, profesor de fizica sustine ca atunci cand un obiect intra in contact cu marginile materialului schimba geometria structurii acestuia si implicit felul in care el reactioneaza la stres. In ciuda acestui fapt, interiorul materialului nu este deteriorat.

Citeste si  Instalarea Portului Internațional de Andocare pe ISS

Acest material poate fi folosit intr-o zi pentru a construi masini sau sisteme de lansare pentru rachete. „Atunci cand conduci o masina iti doresti ca aceasta sa fie rigida si sa suporte incarcatura pe care o are, spune Mao. In timpul unei coliziuni insa, iti doresti ca partile sale sa absoarba energia rezultata din impact si sa protejeze pasagerii.”

[sursa]