Fizicienii au amestecat pentru prima data lumina cu materie la temperatura camerei

lumina moleculaIntr-o demonstratie foarte faina a efectelor cuantice ale luminii, fizicienii englezi au amestecat o molecula cu lumina la temperatura camerei pentru prima data. Lumina si materia sunt separate, de regula, cu proprietati distincte, dar oamenii de stiinta au capturat un foton cu o molecula intr-o colivie mica si plina de oglinzi.

Este o reusita foarte importanta pentru ca asa au demonstrat ca putem manipula proprietatile fizice si chimice ale materiei, lucru care ar putea schimba mobul in care procesam informatia. Acest mix perfect a mai fost atins in trecut dar la temperaturi foarte scazute. Reusind asta la temperatura camerei, oamenii de stiinta au demonstrat ca este un proces destul de accesibil, ceea ce inseamna ca acum urmeaza sa faca lucruri interesante cu el.

Experimentul este un test al comportamentului cuantic al luminii in natura. Este remarcabil faptul ca teoria este confirmata de experiment si ca natura se comporta ca in teorie.

Citeste si  ADN-ul prezentat la intrarea în statul Kuweit

Cum a fost posibila amestecarea aceasta? Moleculele pot emite fotoni cand isi schimba starea energetica, dar, de obicei, odata ce fotonii sunt emisi nu se mai intorc si cele doua nu se mai pot combina. Pe principiul unei simulari, o echipa de la Universitatea Cambridge a creat o capcana atat de mica incat, atunci cand o molecula emite un foton, acesta nu mai poate scapa.

[sursa]