Obiectele trans-neptuniene paveaza drumul spre Planeta 9

obiecte transneptunieneIn cursa pentru descoperirea Planetei 9, oamenii de stiinta calculeaza orbita sa cu ajutorul urmelor pe care aceasta le-ar fi lasat in pozitionarea obiectelor aflate dincolo de Neptun. Acum, astronomii din Spania si de la Universitatea Cambridge au confirmat, cu noi calcule, ca orbitele celor 6 obiecte extreme trans-neptuniene care au folosit drept referinta in anuntarea existentei Planetei 9 nu sunt atat de stabile pe cat s-a crezut.

La inceputul anului, astronomii K. Batygin si M. Brown de la Caltech au anuntat ca au gasit dovezi ale existentei unei planete gigantice cu masa de 10 ori mai mare decat cea a Terrei. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cei doi au rulat simulari computerizate cu datele bazate pe orbita a sase obiecte mari trans-neptuniene printre care si Sedna.

Acum, fratii Carlos si Raul de la Fuente Marcos, doi astronomi spanioli liber profesionisti, impreuna cu omul de stiinta Sverre J. Aarseth de la Institutte of Astronomy of the University of Cambridge, isi pun intrebarea: Cum ar putea ca orbitele acestor obiecte sa evolueze daca Planeta 9, asa cum a fost propusa de Batygin si Brown, ar exista acolo?

Citeste si  VIDEO: Filmul primei plonjări a lui Cassini prin spațiul dintre Saturn și inelele sale

„Obiectele acestea ar trebui sa iasa din Sistemul Solar in mai putin de 1.5 miliarde de ani, iar in cazul acestor 6 obiecte trans-neptuniene, ar trebui sa se intample asta in mai putin de 300 de milioane de ani. Orbitele lor ar deveni extrem de instabile in doar 10 milioane de ani, foarte putin dpdv astronomic” – Carlos de la Fuentes Marcos

Dovezile statistice si numerice obtinute de autori duc spre un singur scenariu stabil in care nu exista o planeta ci mai multe dincolo de Pluto aflate intr-o rezonanta. Cu alte cuvinte, pe langa Planeta 9, ar trebui sa mai existe si Planeta 10, Planeta 11 etc.

[sursa]