Cea mai mare planeta „Tatooine”

Kepler-1647b-1_1024Aflata la 3.700 ani-lumina departare in Constelatia Lebada se afla o planeta intitulata Kepler-1647b la fel de tanara precum Terra. Dincolo de acest aspect, exoplaneta este cu totul diferita de Pamant. Este cea mai mare descoperita orbitand doua stele. Face parte, asadar, din categoria planetelor circumbinare, iar aceste fenomene cosmice sunt intitulate planete „Tatooine”, dupa cea pe care a copilarit Luke Skywalker.

Dimensiunea planetei este cat cea a lui Jupiter si, desi este foarte mare, descoperirea ei a fost una dificila pentru ca este mai dificil de detectat o planeta care orbiteaza doua stele. In cazul unei singure stele, orbitarea este una exacta, de regula, preivizibila.

Citeste si  O galaxie intunecata

Primele dovezi ale existentei sale au aparut in 2011, cand Laurance Doyle de la SETI a observat tranzitul ei prin fata uneia dintre stele. Au mai trecut cativa ani in care au fost efectuate alte analize si observatii inainte ca oamenii de stiinta sa confirme ca exoplaneta este o planeta circumbinara.

[sursa]