Obiect neidentificat, dincolo de orbita lui Neptun

Niku
Foto: NASA

Zona indepartata a Sistemului Solar devine din ce in ce mai ciudata. Oamenii de stiinta au descoperit un obiect misterios aflat la marginea Sistemului Solar. Poreclit Niku, pare a fi un obiect trans-neptunian, adica o planeta pitica ce exista dincolo de Neptun, iar aici lucrurile incep sa devina ciudate.

Exista multe planete pitice despre care stim. Sunt obiecte mai mari decat cometele dar mai mici decat planete gasite de oamenii de stiinta tot timpul. Niku se comporta total diferit.

De exemplu, Niku orbiteaza Soarele pe un plan inclinat cu 110 grade. In timp ce aproape toate obiectele din Sistemul nostru Solar orbiteaza Soarele in aceeasi directie, Niku se afla intr-o orbita retrograda.

Nu este pentru prima data cand este descoperit un obiect trans-neptunian retrograd, dar cand combinam factorul acesta cu inclinatia planului sau, realizam ca planeta aceasta pitica este cu totul speciala.

Astrofizicianul Matthew Holman de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics este de parere ca se intampla lucruri foarte interesante la limita Sistemului Solar, lucruri despre care nu stim nimic inca.

Citeste si  Cosmonautii au iesit in spatiu pentru a cauta dovezile unui sabotaj al Statiei Spatiale

Niku este de 160.000 ori mai putin stralucitor decat Neptun si ar avea un diametru de aproximativ 200 km. Ce ii uimeste pe astronomi este orbita lui. Oamenii de stiinta cred ca obiectul s-a lovit de ceva sau a fost deviat de o sursa gravitationala. Nimeni nu stie ce anume i-ar fi modificat orbita intr-o asemenea masura. Cercetatorii cred ca Niku face parte dintr-un grup de planete pitice care se deplaseaza altfel decat restul obiectelor din Sistemul Solar si ar putea fi chiar parte a ipotezei existentei unor obiecte ce modifica pozitia celor din Centura Kuiper, de unde si ideea unei Planete 9.

Holman si echipa Niku au examinat deplasarea ciudata a planetei pitice si au incercat sa faca o legatura cu Planeta 9, sau o alta planeta pitica din vecinatate, dar Niku este prea aproape de Soare in acest context.

[sursa]