O stea supermasiva in curs de formare

141205093754-largeObservatiile facute asupra sistemului binar MY Camelopardalis demonstreaza ca stelele supermasive se formeaza din unirea a mai multor stele, asa cum arata si modelele teoretice.

Cele mai multe stele din galaxia noastra s-au format in sisteme binare sau multiple. Un asemenea sistem este MY Camelopardalis. A fost catalogat drept cel mai mare sistem binar format din doua stele de tip O (albastre, foarte fierbinti si stralucitoare) cu de 38, respectiv 32 de ori mai masive decat Soarele. Ele inca se afla una pe orbita celeilalte la o distanta foarte mica cu o miscare de revolutie de doar 1.2 zile, cea mai mica intalnita la acest tip de stele. Asta arata ca sistemul s-a format asa cum este acum, chiar aproape ca se atingeau pe atunci. Savantii se asteapta ca acestea sa se uneasca intr-un corp de 60 de ori mai mare decat Soarele.

Citeste si  Mister interstelar elucidat de simulari computerizate

Ce sunt, mai exact, sistemele binare

Stele care, precum Soarele, se deplaseaza prin galaxie alaturi numai de sistemele lor planetare sunt o minoritate. Cele mai multe isi petrec viata legate gravitational de o alta stea sau maimulte. In astfel de sisteme, cele doua stele orbiteaza un centru de masa, adica impreuna in jurul unui punct imaginar.

[sursa]