Stea pitica alba observata inainte si dupa o explozie nova

explozie nova
K. Uclaczk/Universitatea din Varsovia

Supernovele primesc toata atentia noastra. Aceste evenimente cataclismice sunt, desigur, impresionante, fie ca au loc in urma „imbatranirii” stelei ori in urma unor coliziuni de proportii biblice. Dincolo de supernove, care se afla in lumina reflectoarelor, exista si novele.

Aceste fenomene sunt putin intelese in mare din cauza faptului ca sunt greu de observat, comparativ cu supernovele extrem de luminoase. Un nou studiu publicat in Nature a reusit sa observe o stea pitica alba inainte si dupa o explozie nova.

Echipa de la Universitatea din Varsovia a observat fenomenul intr-un studiu care a vizat in primul rand materia intunecata. Au vazut explozia in luna mai 2009 si au realizat indeajuns de multe imagini ale acelei zone de spatiu, aflat la 23.000 ani-lumina departare, cat sa reconstituie momentele dinaintea si in urma exploziei.

Citeste si  Explozie galactica
nova
J. Skowron/K. Ulaczyk/Warsaw University Observatory

In acest caz, eruptia a avut loc intr-un sistem binar format dintr-o stea pitica alba si o stea-companion cu masa redusa. Distanta dintre ele este foarte mica, un diametru de stea. Comparand cu sistemul nostru solar, imagineaza-ti ca in diametrul Soarelui se afla doua stele.

Este foarte ciudat faptul ca in urma exploziei, steaua pitica alba este intacta. Intregul sistem supravietuieste exploziei nova, asa ca procesul o ia de la capat. Peste mii de ani, va avea loc o alta nova.

Petru Stratulat

[sursa]