O feriga de apa inghite deversarile de petrol

feriga de apauratarea apelor planetei in urma deversarilor de petrol este in continuare o provocare majora intrucat unele metode folosite in prezent absorb si o mare cantitate de apa impreuna cu petrolul, iar altele pot cauza chiar poluare aditionala.

Tocmai de aceea, descoperirea cercetatorilor germani de la Universitatea din Bonn pare a fi o solutie extrem de ingenioasa. Personajul principal este Salvinia molesta, o feriga de apa care pana acum a avut parte de o reputatie nu tocmai buna. Un cosmar pentru pescari, frunzele ei creeaza un covor gros si mat care blocheaza lumina soarelui, privand de oxigen si omorand toate vietuitoarele din mediul acvatic situat sub ele.

Dar Salvinia a primit sansa de a-si reabilita imaginea. Planta superhidrofoba, aceasta feriga uriasa de apa este echipata cu o microstructura formata dintr-o multime de perisori numiti tricomi care pot pot absorbi petrolul, respingand apa din jurul acestora:

Dintre toate cele patru specii de Salvinia analizate, capacitatile de adsorbtie ale Salvinia molesta si Pistia stratiotes sunt comparabile cu cele ale materialelor adsorbante artificiale. Prin urmare, aceste plante pantropicale originare din Brazilia, considerate pana acum niste paraziti, se dovedesc a fi chiar prietenoase cu mediul.

Citeste si  VIDEO: O lume colorata sub gheata antarctica

In urma cu cativa ani, oamenii de stiinta au creat o versiune sintetica a acestor suprafete cu perisori, careia i-au dat numele de „nanofur” (trad. „blana pitica”). Aceasta era obtinuta prin presarea unei placi dure si fierbinti pe o folie din polimer. Suprafata polimerului se topeste, iar atunci cand este dezlipita placa de otel, din polimer se ridica niste micro si nano-perisori.

Martin Hubbe, profesor in domeniul biomaterialelor silvice in cadrul Universitatii de Stat din Carolina de Nord, ne atrage atentia asupra faptului ca materialele sintetice isi pot pierde relativ usor calitatile adsorbante, motiv pentru care o alternativa ce implica utilizarea produselor naturale este de preferat.

Alina Burlacu

[sursa][sursa