VIDEO: O greseala a dezlantuit flacarile de la „Poarta Iadului”

Faptul ca omul este supus greselii poate fi scuza perfecta in multe cazuri, dar unele erori umane pot avea consecinte destul de grave. In anii ’70, o asemenea greseala a pus la incercare capacitatea unui zacamant de petrol, care mai tarziu s-a transformat intr-o punga uriasa de gaze naturale.

Pentru ca a fost pusa o sonda de petrol deasupra unei asemenea cavitati, inginerii au cauzat formarea unui crater plin cu gaze naturale. Tematori de efectele gazului asupra mediului inconjurator, dar si asupra comunitatilor invecinate, oamenii au apelat la o solutie rapida: au aprins focul pentru a arde gazul in decurs de cateva saptamani. Dupa 50 de ani, focul acela inca arde.

Povestea incepe in inima desertului Karakum din Turkmenistan, parte a URSS in 1971. Sovieticii erau in cautarea campurilor petroliere si au montat o sonda aici bucurosi ca au detectat o sursa abundenta in mijlocul desertului. Imediat ce au inceput forarea, si-au dat seama ca au calculat gresit natura bestiei de dedesubt. In loc sa foreze in petrol, au demarat o operatiune complexa deasupra unei pungi de gaz natural. Sonda s-a prabusit foarte repede, creand o gaura uriasa care acum poarta numele de Craterul Darvaza.

Citeste si  Video: Teorie noua in privinta trilogiei Matrix

Darvaza avea un diametru de 70.1 metri si o adancime de 20.1 metri, dar prabusirea a declansat o reactie in lant care a dus la formarea altor cratere in zona. Cu fiecare crater format, acesta a devenit o noua sursa de gaz metan. O problema foarte mare, pentru ca metanul consuma oxigenul din aer. Temandu-se pentru mediul inconjurator, dar si pentru comunitarile din vecinatate, oamenii de stiinta au apelat la o solutie la care ar fi apelat oricine in situatia aceasta: i-au dat foc.

Au crezut ca focul se va epuiza in cateva saptamani si ca aerul va reveni la calitatea initiala in desertul Karakum. Aceasta a fost o eroare uriasa pentru ca flacarile continua sa consume metanul din craterul urias, iar oamenii de stiinta inca nu sunt siguri cat va continua valvataia. Cunoscut ca „Poarta Iadului”, craterul Darvaza atrage sute de turisti in fiecare an.

[sursa: A Big Mistake Triggered The 50-Year „Gates Of Hell” Blaze | IFLScience]