Jocurile Olimpice ale Cyborgilor

interfata computer creier, Jocurile Olimpice ale Cyborgilor
ETH Zurich / Alessandro Della Bella

Pentru ca tocmai s-au deschis Jocurile Olimpice de la Rio, tot despre Olimpiada vrem sa va povestim si noi. De data asta, una ceva mai neobisnuita: Jocurile Olimpice ale Cyborgilor.

Vance Bergeron a fost pe vremuri ciclist amator. In februarie 2013, fiind lovit de o masina in timp ce era pe bicicleta a ramas partial paralizat.

A inceput sa studieze neurostiinte, punand accentul pe proteze robotice, ce ar putea transforma persoanele ca el in cyborgi. A descoperit ca unele dintre aceste proteze folosesc stimularea electrica functionala.  Aceasta transmite catre membrele nefunctionale sau catre partile ramase dupa amputare semnale electrice menite sa contracte muschii.

Alaturi de echipa sa, el lucreaza acum la un triciclu, cu care va participa pe 8 octombrie la Cybathlon, primele Jocuri Olimpice pentru Cyborgi. Acestea se vor desfasura la Zurich, in Elvetia.
La aceste Jocuri Olimpice vor participa aproape 80 de echipe din 25 de tari, in una sau mai multe din cele sase probe, care le vor testa capacitatile de a se descurca in viata de zi cu zi.

Citeste si  Un intrerupator pentru reglarea temperaturii corpului

Proba pentru posesorii de brate prostetice include pregatirea unei mese si intinderea rufelor pe o sarma. Cursa pentru scaunele cu rotile va testa capacitatea participantilor de a se descurca in fata obstacolelor zilnice, cum ar fi scarile.

De departe, cea mai ciudata proba va fi Interfata Computer Creier, in care 15 piloti ce vor sta nemiscati, vor proiecta pe ecrane uriase ce se intampla in creierul lor. Fiecare va incerca sa ghideze pe ecran un personaj, intr-o cursa cu obstacole, folosind anumite tipare cerebrale, traduse de un dispozitiv cu electrozi in trei comenzi: accelereaza, sari peste obstacole, taraste-te pe sub raze laser.

Cybathlon-ul nu va oferi premii in bani, ci doar medalii, dar recunoasterea oferita castigatorilor este o motivatie suficienta.

[sursa]