Opreste tinitusul timp de un an cu acest device
Tinitus este o afectiune de care sufera foarte multe persoane expuse la sunete puternice si se manifesta printr-un tiuit sau zgomot de fond constant si deranjant care pare ca isi are sursa in urechi. Din pacate, este extrem de dificil de remediat.
Cercetatorii irlandezi au creat un device care utilizeaza castile audio si un element care intra in contact cu limba. Nu este un remediu, dar testele lor clinice au demonstrat ca metoda poate elimina simptomele pana la un an.
Device-ul acesta non-invaziv poarta numele Lenire si trimite sunete prin casti bluetooth in timp ce stimuleaza limba cu o cantitate foarte mica de electricitate. Foloseste o tehnica intitulata „Tratament cu Neuromodulare Bimodala” ce interfereaza cu activitatea neuronala asociata tinitusului, distragand atentia acestuia de la zgomotul de fond respectiv. Nu degeaba am scris in primul paragraf ca sursa pare a fi in urechi. De fapt, creierul este cel care genereaza sunetul. Device-ul foloseste limba pentru ca, prin intermediul ei, poate fi stimulat nervul trigemen.
Conform jurnalului Science Translational Medicine, cercetatorii de la Neuromod Devices, din Irlanda, au testat tehnologia pe 326 de persoane intr-un studiu clinic desfasurat intre 2016 si 2019. Participantii au folosit device-ul o ora pe zi timp de 12 saptamani. Rezultatele au aratat ca 86% dintre participanti au avut simptomatologie redusa de tinitus. Chiar si dupa un an, 66% dintre subiecti au raportat simptome imbunatatite.
Au mai existat alte studii clinice care au stimulat limba pentru a trata tinitus, dar aceasta cercetare este cea mai mare de pana acum in acest domeniu.
Peste 15% din populatia globului este afectata de tinitus si nu exista o cauza anume, dar afectiunea este asociata expunerii la zgomote puternice, dopuri de ceara, rani la nivelul aparatului auditiv sau pierderii auzului din cauza varstei inaintate. In cazul celor mai multi, mai ales dupa expunerea la zgomote puternice, tiuitul din urechi dispare foarte repede, dar, in cazul altora, poate dura extrem de mult si le afecteaza in mod dramatic viata. Cateva studii au aratat ca tinitusul poate creste riscul de sinucidere, anxietate si depresie.
Device-ul este disponibil in clinici din Irlanda, Germania si Belgia, iar Neuromod asteapta aprobarea FDA pentru a-l duce si in SUA.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.