Organisme modificate genetic mai uşor cu CRISPR

CRISPR
Foto: Sciencemag/Ken Richardson

Testarea medicamentelor sau tratamentelor pe oameni este precedată de o serie de teste pe animale, în special pe şoricei. Înainte, oamenii de ştiinţă foloseau o metodă de lungă durată pentru a crea şoricei modificaţi genetic, metodă ce presupunea schimbarea informaţiei genetice din celule stem embrionare, injectarea celulelor modificate în embrioni şi ulterior permiterea reproducerii şoriceilor timp de câteva generaţii.

Progresul adus de tehnologia CRISPR, probabil una dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice din ultimii ani, a schimbat tot acest sistem. Tehnologia pe care o folosesc acum oamenii de ştiinţă beneficiază de ARN care transmite o enzimă (de obicei Cas9), pentru a tăia un segment din ADN. Acesta se auto-repară ulterior, conducând la mutaţii genetice. Astfel, nu mai este necesar procesul îndelungat de reproducere al şoriceilor, gena modificată manifestându-se automat în toţi puii mamei-şoricel.

Deşi până acum chiar şi cei mai experimentaţi profesionişti aveau nevoie de doi ani pentru a proiecta un astfel de şoricel, în prezent o astfel de modificare poate fi implementată în doar şase luni.

Citeste si  Par crescut cu ajutorul celulelor stem

Tehnologia CRISPR nu este doar rapidă şi eficientă, ci, potrivit lui Tak Mak, biochemist la Universitatea din Toronto, este şi cu 30% mai ieftin să proiectezi un şoricel folosind CRISPR în locul celulelor stem embrionare, costul mediu ajungând astfel la 100.000 $.

Astfel, este deschisă posibilitatea mai multor laboratoare să adopte această metodă. Cercetătorii pot proiecta noi generaţii de şoricei imediat ce au nevoie, având oportunitatea de a conduce cercetări imposibil de efectuat anterior din cauza timpului îndelungat sau resurselor prohibitive.

Totuşi, CRISPR are şi dezavantaje. Deşi utilă în mutaţia sau eliminarea genelor, nu este eficientă în adăugarea sau activarea unor gene. Acest detaliu face complicată munca de a adăuga şoriceilor noi capabilităţi şi împiedică crearea unor şoricei ale căror gene ar putea fi dezactivate la un anumit moment sau din cadrul anumitor ţesuturi.

[sursa]

Anca Stănescu