Masina timpului – 14 noiembrie

Lucruri importante petrecute in trecut

S-AU NASCUT:

  • Edward Higgins White – 1930: inginer aeronautic american, ofiter in cadrul U.S. Air Force, pilot de teste si astronaut NASA. La 3 iunie 1965, devine primul american care „merge in spatiu„. Termenul se refera la miscarea in spatiu, in afara navei care orbiteaza Pamantul (de exemplu, Statia Spatiala Internatioanala), dar si la mersul pe Luna.
  • Zhores Medvedev – 1925: biolog, istoric si disident rus. Este faimos pentru dezvaluirea dezastrului nuclear de la Kyshtym, in Muntii Urali, in 1957, legat de care a publicat si o carte.
  • bnsf_5216_west_kingman_canyon_az_
    BriYYZ

    Malcom McLean – 1913: om de afaceri american. A inventat containerul pentru transport intermodal, care a revolutionat transportul si comertul international in a doua jumatate a secolului 20. Containerizarea a dus la reducerea semnificativa a costurilor de transport, prin eliminarea necesitatii manevrarii repetate a marfurilor individuale. A imbunatatit, de asemenea, siguranta, a redus furtul si costurile de inventariere, prin reducerea timpului de tranzit.

FACTS:

  • 1910 – Eugene Ely decoleaza cu un avion Curtiss de pe o platforma temporara situata pe crusisatorul USS Birmingham. Zborul, impreuna cu aterizarea cu succes, au reprezentat un punc de pornire in istoria premierelor aviatice.
  • 1888 – a fost inaugurat la Paris Institutul Pasteur. Acesta este o fundatie privata non-profit cu sediul in Franta, a carei activitate este dedicata studiului biologiei, micro-organismelor, bolilor si vaccinelor.

Andreea Aldea

[sursa] [sursa] [foto]