Originea unei explozii spațiale misterioase

radio telescop ParkesEruptiile rapide radio sunt evenimente spatiale explozive care le-au dat batai de cap astronomilor pret de decenii. In doar cateva milisecunde, acestea genereaza la fel de multa energie precum Soarele intr-o zi intreaga, dar, pentru ca sunt atat de rare (doar 17 au fost detectate pana in prezent), nu stim absolut nimic despre originea lor.

Acum, o echipa internationala de astronomi a reusit sa gaseasca originea acestor eruptii, iar rezultatul ne ofera cateva indicii despre cum sunt acestea produse. Eruptia examinata, una nu foarte puternica, poarta numele de FRB150418 si a fost detectata pe 18 aprilie 2015 de telescopul Parkes din Australia. Spre deosebire de cele detectate inaintea acesteia, cea din aprilie a fost prima detectata in timp real, iar astronomii au sarit sa-i gaseasca sursa imediat.

Dupa doar cateva ore, telescoape din toata lumea studiau efectele eruptiei, care s-au intins pe o perioada de aproape 6 zile pana sa dispara. Acest efort combinat i-a ajutat pe astronomi sa gaseasca sursa: o galaxie eliptica de la 6 miliarde de ani-lumina departare.

„Este pentru prima data cand reusim sa identificam sursa unei eruptii rapide radio” – Evan Keane, Swinburne University of Technology, Australia

Dar eruptiile radio nu sunt interesante decat ca instrument care ne ajuta sa masuram Universul.

„Semnalul FRB (fast radio burst) contine informatia tuturor electronilor prin care a trecut. Ne ajuta, de fapt, sa cantarim Universul” – Simon Johnston, CSIRO Australia

Deci, cum functioneaza? Cand o unda radio emisa de o eruptie atinge Pamantul, cu cat este mai inalta frecventa pe care o are in momentul impactului, inainte ca frecventa joasa sa se manifeste, cu atat este mai mare intarzierea dintre cele doua, care ne ajuta sa calculam cantitatea de materie prin care a trecut pana la noi, a explicat Stuart Clark.

Citeste si  O stea ciudata din apropiere poate explica eruptiile radio

Cercetatorii au putut confirma ca doar 4% din masa Universului poate fi gasita ca materie obisnuita, restul fiind ocupat de materie intunecata si energie intunecata. De asemenea, au inteles unde s-au ascuns jumatate din atomii din Univers: in norii intergalactici.

„Este un rezultat palpabil. Am crezut ca materia ar trebui sa fie acolo dar e bine ca am putut face si masuratori” – Evan Keane

Pana acum, credeam ca eruptiile radio isi au originea in pulsari, stele neutronice pe moarte, gauri negre care dispar si…emitatoare extraterestre. Cercetarea sugereaza ca un pulsar nu poate exista atat de mult, asa ca atunci cand il vedem, este tanar. Pentru ca nu exista o natalitate stelara ridicata in galaxia respectiva, este destul de clar ca sursa nu este o populatie tanara de stele. Cercetatorii cred ca eruptiile radio au venit dinspre doua stele neutronice care s-au ciocnit, dupa cum au scris in Nature.

Ironic, sau nu, singura solutie de a masura acest lucru este detectarea undelor gravitationale generate de eveniment.

Chiar daca FRB-urile erau foarte dificil de detectat, s-ar produce tot timpul, de fapt, in tot Universul. Ne trebuie echipamentul corespunzator pentru a le vedea, unul precum Square Kilometre Array, care ne permite detectarea facila a unor asemenea eruptii.

[sursa]