Panouri solare fonoabsorbante pe autostrazi

dnews-files-2015-06-highway-noise-barriers-generate-solar-power-670-jpgChiar daca in Romania nu este cazul, inca, sa vorbim despre autostrazi care traverseaza marile orase, in afara, zgomotul produs de acestea este o adevarata problema.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Eindhoven de Tehnologie, din Olanda, a gasit o modalitate de a transforma inesteticele bariere fonoprotectoare, in ceva care sa bucure si ochiul si sa produca si energie solare.

In cadrul proiectului SONOB (Solar Noise Barriers project), echipa va petrece un an studiind cum se comporta aceste panouri solare intr-o varietate de conditii, testand si ce culori sunt mai eficiente pentru anumite perioade ale zilei.

Citeste si  Cercetare în România: "Nu e grav că tinerii pleacă din ţară. Problema e că sunt foarte puţini cei care revin"

Panourile masoara 5 m latime si 4,5 m inaltime. Initial, testele au aratat ca 1 km de bariere ar putea alimenta, cu energie electrica, 50 de gospodarii timp de un an si ar putea incarca o baterie de masina cu destula energie incat sa poata conduce 900 000 de km.

Olanda este canalizata pe dezvoltarea si exolpatarea energiei alternative, deoarece vrea sa ajunga la o reducere cu 40% a gazelor cu efect de sera, pana in 2030.

[sursa]