Pânzele de păianjen, structuri de transmitere a vibrațiilor

paianjen
Foto: bigemrg/Fotolia

Păianjenii care trăiesc pe pânzele lor au vederea foarte slabă și se bazează aproape exclusiv pe vibrațiile pânzei pentru a „vedea” lumea.

O colaborare între oamenii de știință de la Universitatea Oxford și de la Universitatea Carlos al III-lea din Madrid, a confirmat faptul că pânzele de păianjen sunt instrumente perfect acordate pentru transmiterea de vibrații – și că tipul de informații trimise poate fi controlat prin ajustarea unor factori, cum ar fi tensiunea și rigiditatea pânzei.

Totul a început în urmă cu doi ani, când o echipă de cercetători de la Oxford a demonstrat că, atunci când este ciupită precum o coardă de chitară, pânza de păianjen transmite vibrații într-o gamă largă de frecvențe, care transportă informații despre pradă, alți păianjeni și chiar despre integritatea structurală a țesăturii.

Cercetătorii au studiat legăturile dintre vibrațiile pânzei păianjenului și proprietățile țesăturii de mătase. Au ajuns la concluzia că vibrația pânzei de păianjen este afectată de modificări ale tensiunii acesteia, de rigiditatea mătăsii și de arhitectura țesăturii, păianjenul fiind capabil să le controleze.

Citeste si  VIDEO: De ce sunt orasele bune pentru anumite specii

Pentru a studia modul în care vibrațiile se propagă printr-o rețea, o combinație de tehnici de ultimă oră a fost folosită de către echipa interdisciplinară și multinațională. Lasere de mare putere au fost capabile să măsoare experimental vibrațiile ultra-mici, ceea ce a permis echipei să genereze și să testeze modele computerizate folosind analiza matematică a elementelor finite. Combinația dintre aceste tehnici demonstrează legăturile dintre propagarea vibrațiilor și proprietățile materialelor de mătase.

Aceste noi observații susțin că păianjenul poate folosi comportamentul și proprietățile mătăsii pentru a controla funcțiile pânzei sale. Dr. Beth Mortimer, autorul principal al raportului, care a folosit păianjenul cu cruce Araneus diadematus, a declarat:

„Pânzele de păianjen sunt structuri multifuncționale, în care atât transmiterea vibrațiilor cât și capturarea prăzii sunt importante.”

Valentin Ioniță

[sursă] [sursă]