Prima bucata de plutoniu recuperata dintre deseuri

plutonium_1024Extras de Proiectul Manhattan in 1940, aceasta este prima bucata de plutoniu vazuta de ochiul uman abia recuperata dintr-un maldar de deseuri.

Cand bomba „Fat Man” a fost aruncata deasupra orasului Nagasaki in 1945, ranind peste 60.000 de oameni si ucigand peste 35.000, continea doar 6 kg de plutoniu pur. Descoperirea acestui material radioactiv devastator a avut radacinile la un laborator de la Universitatea din California, unde Proiectul Manhattan a reusit sa extraga primul fragment abia vizibil.

Se intampla in 1941, cand plutoniul a fost separat de uraniu. Cunoscut inainte ca elementul 94, echipa l-a denumit oficial si, dupa un an si jumatate, au fost facute numeroase experimente pentru a-i intelege proprietatile chimice si nucleare.

In curand, aceste urme minuscule nu au fost de ajuns, iar echipa a produs primul fragment de plutoniu pur. Nu au avut nevoie de mult material – un varf de ac. Au realizat ca pot face indeajuns de mult prin crearea de neutroni, ciocnind beiliu de deuteriu. Neutronii rezultati erau utilizati apoi in iradierea mai multor kilograme de uraniu in interiorul unui fel de accelerator de particule intitulat cyclotron, iar rezultatul perioadei sale de injumatatire era o mostra de plutoniu de doar 2.77 micrograme, adica 1/3 milioane dintr-un gram.

Pe 10 septembrie 1942, echipa a anuntat ca a produs prima mostra de plutoniu pur. Era vizibila cu ochiul liber. Nimeni nu vazuse pana atunci plutoniul. Glenn Seabord a castigat premiul Nobel pentru chimie in 1951 pentru descoperirea metalului radioactiv. Dupa ce au terminat treaba cu mostra, aceasta a fost inchisa intr-un recipient din sticla si apoi intr-un altul din plastic.

Citeste si  Legaturi neuronale asociate cu inteligenta descoperite pentru prima data

Din 1979, bucata de plutoniu a fost expusa la Facultatea de Stiinta din cadrul Universitatii Berkley pana in 2000, cand temerile in privinta radiatiilor si a reducerii costurilor au determinat scoaterea mostrei de acolo. In 2008, o cutie etichetata cu mesajul „Prima mostra de Plutoniu, greutate 2.77 micrograme” a fost gasita in zona materialelor periculoase din cadrul universitatii si marcata ca nefiind recomandata procesarea ca in cazul deseurilor radioactive.

Odata gasita bucata, ea a trebuit autentificata. Oamenii de stiinta nu au putut crede eticheta pe cuvant, asa ca au plasat-o in fata unui detector de germaniu pentru a afla daca emite raze gamma si X.

Au ajuns la concluzia ca plutoniul creat in cyclotron este diferit de cel creat in interiorul reactoarelor nucleare si asta pentru ca cel din reactor pastreaza un izotop – plutoniu 241. Are o injumatatire de peste 14 ani si se descompune in americiu 241.

[sursa]