Prima coliziune in cel mai mare accelerator din istorie

LHC nouLarge Hadron Collider s-a redeschis, iar acum este mai puternic decat oricand. LHC-ul a fost inchis pentru doi ani in timp ce inginerii au facut upgrade-uri ce i-au dublat puterea. Pe 21 mai au fost publicate rezultatele primelor coliziuni protonice in noua masinarie.

Upgrade-ul a marit puterea de la 8 terra electronvolti in 2012 la 13 terra electronvolti. Valoarea aceasta determina viteza maxima a particulelor ce se deplaseaza prin accelerator si, deci, ce s-ar intampla in cazul unei coliziuni. Cu o putere dubla, LHC-ul poate produce particule noi, mai grele decat niciodata.

Primele au fost publicate de curand si sunt rezultatele testelor de la LHC, unul dintre acestea consta in alinierea orbitelor protonilor ce urmeaza sa se ciocneasca si se ocupa de imbunatatirea calitatii razelor. Acestea sunt foarte mici, 20 microni in diametru la 6.5 terra electronvolti, de 10 ori mai mici decat la puterea de 450 Giga electronvolti. Trebuie scanata zona pentru a ajusta orbitele astfel incat coliziunea sa aiba loc pentru a o masura.

Citeste si  Romania, stat membru al CERN!!!

[sursa]