Prima cometă fără coadă

cometa fara coadaO cometa ciudata, dura si fara coada a fost observata trecand prin interiorul Sistemului Solar si este atat de bizara incat astronomii trebuie acum sa redefineasca modul in care arata aceste obiecte.

Potrivit unui raport, cometa aceasta contine de un milion de ori mai putina apa decat alte comete documentate si este compusa din roca dura, ca un asteroid, si nu din gheata precum o cometa normala. Asadar, avem de-a face cu ceva aflat intre cometa si asteroid, iar astronomii fac tumbe.

„Este incredibil pentru ca ar putea fi o bucata din ceea ce a contribuit la formarea Terrei” – Olivier Hainaut, European Southern Observatory

Cometa fara coada pare sa fi iesit din Norul Oort, o bula ipotetica ce capsuleaza sistemul solar plina de nenumarate obiecte inghetate. Orbitele acestor comete din Norul Oort le aduc in interiorul Sistemului Solar o data la intre 200 si cateva mii de ani, iar pe masura ce se apropie de Soare, invelisul de gheata se transforma in vapori, iar aceasta intr-o coada spectaculoasa.

Dar aceasta cometa noua, C/2014 S3, nu are pic de gheata pe ea. Si mai ciudat, spectrul sau, tiparul luminii reflectate de suprafata ei, ne arata ca exteriorul dur nu a fost prajit de Soare asa cum s-a intamplat cu asteroizii adusi foarte aproape de stea din cauza orbitelor. Obiectul acesta nu este nici asteroid, nici cometa ci ceva aflat intre si este o noutate totala pentru astronomi. Compozitia este una specifica asteroizilor, dar orbita este una specifica unei comete.

Citeste si  Satul Lunar al ESA, până în 2030

A fost observata pentru prima data in 2014 cu ajutorul telescopului PANSTARSS-S1 din Hawaii. Dupa doi ani de observatii si analize, Hainaut si echipa sa cred ca s-a format undeva langa Terra acum 4 miliarde de ani, dupa care a fost lovit, ducandu-se catre marginea SIstemului Solar, unde a stat pana recent in Norul Oort. Acum se indreapta spre casa pentru prima data.

Toata aceasta perioada petrecuta in conditiile inghetate ale Norului Oort a afectat cumva cometa fara coada, botezata de echipa Manx. Frigul a protejat-o de caldura Soarelui. Este primul „asteroid ne-copt” de Soare. A fost conservat in cel mai bun congelator din cate exista. Cercetatorii inca nu stiu daca sa-i spuna asteroid sau cometa.

Traiectoria lui C/2014 S3 este similara altor comete din Norul Oort, care au orbite extrem de lungi. Este estimata la 860 de ani, iar asta inseamna ca nu o sa o mai vedem pentru mult timp.

[sursa]