Proeminenta masiva in atmosfera planetei Venus

venus unda gravitationala atmosfericaA aparut o proeminenta masiva in atmosfera venusiana, iar astronomii incearca acum sa inteleaga motivul si mai ales modul in care si-a pastrat forma, avand in vedere ca norii din acid sulfuric se deplaseaza mai repede decat planeta insasi.

Banuiala ar fi ca aceasta structura de 10.000 de km este rezultatul celei mai mari unde gravitationale atmosferice intalnite vreodata in Sistemul Solar, dar exista o singura problema. Oamenii de stiinta nu credeau ca undele acestea se pot forma atat de sus in atmosfera.

Unda pe care o putem vedea prin infrarosu in imaginea de mai sus se intinde intre polii planetei si a fost observata in decembrie de proba Akatsuki. Timp de 4 zile, structura aceasta a dominat atmosfera densa si fierbinte a planetei la o inaltime de 65 km si a fost stationara in ciuda vanturilor cu viteze de 359 km/ora, dupa care a disparut.

Citeste si  Zilele s-au scurtat pe Saturn

Proba spatiala europeana, Venus Express, a detectat structuri similare, dar mai mici, in misiunea ei de 10 ani, iar oamenii de stiinta incearca sa explice acum fenomenul. Echipa din spatele sondei Akatsuki este de parere ca structura este rezultatul unei unde gravitationale atmosferice masive. Efectul apare cand un fluid, precum un gaz lichid sau plasma, este scos din starea de echilibru.

[sursa]