Pulsar și nebuloasă misterioase create de o supernovă

nebuloasa meduzaO explozie in spatiu ar fi creat nu doar o nebuloasa superba ci si o stea neturonica foarte rapida, potrivit observatorului in raze X Chandra. Observatiile facute asupra nebuloasei Meduza, ramasitele unei supernove de la 5.000 ani-lumina distanta de noi, ne arata un obiect la sud de ea. Oamenii de stiinta l-au numit CXOU J061705.3+222127 sau J0617 pe scurt si cred ca este un pulsar.

Cand o stea uriasa face implozie, straturile exterioare se prabusesc in interior, explodand sub forma unei supernove si lasand in urma miezul dur al stelei, adica o stea neutronica. Este numita si pulsar pentru ca emite radiatii sub forma de lumina, iar rotatia o transforma intr-o stea care pare sa pulseze.

In imaginile venite de la Chandra, un inel inconjoara pulsarul iar o structura precum un jet trece prin el. Oamenii de stiinta cred ca inelul este o zona a nebuloasei in care exista un curent foarte rapid de particule ce se opreste brusc, ori o unda de soc precum un boom sonic. Ar putea fi si un jet de particule expulzat de pulsar la viteze foarte mari.

Citeste si  Galaxie vecina proaspat descoperita de Hubble!

Cantitatea de raze X din jurul obiectului ne dovedeste faptul ca e un pulsar. Oficialii NASA au declarat ca aceasta cantitate la lungimi diferite de unda, precum si modul in care s-a imprastiat radiatia in jurul obiectului, ne arata ca respecta tiparul caracteristic pulsarilor. Exista si indoieli in privinta legaturii dintre nebuloasa si pulsar. Coada obiectului compusa din raze X se afla la 50 de grade deviatie de directia normala de deplasare a unui pulsar dintr-o nebuloasa. Totusi, savantii spun ca deplasarea materiei din nebuloasa ar putea influenta coada din raze X.

Varsta nebuloasei este inca un mister. Cercetarea aceasta sugereaza o vechime de 30.000 de ani, dar alti savanti sunt de parere ca ar avea 3.000.

[sursa]