VIDEO: Răsăritul Terrei, de pe Lună

earthrise
JAXA/NHC

Filmate de către naveta spațială japoneză Kaguya în octombrie 2008 cu o cameră cu senzori HDTV de 2,2 megapixeli, aceste imagini se numără printre primele cadre high-definition filmate de pe Lună.

Între octombrie 2007 și iunie 2009 agenția spațială japoneză JAXA, în cadrul misiunii SELENE (Selenological and Engineering Explorer), a avut trei navete spațiale care au orbitat satelitul nostru natural. Kaguya, cea mai mare și cea mai cunoscută publicului, a fost botezată după o prințesă lunară dintr-o legendă japoneză.

Imaginile filmate pe Lună au fost făcute publice abia acum, și astronomul Bill Dunford explică pe blogul Planetary Society că întârzierea a fost cauzată de imperfecțiunile și defectele filmărilor. Dar, nu asta le face autentice?

Citeste si  Satelitul JAXA a reaparut și se află în derivă

”Un motiv pentru care imaginile nu au fost făcute publice mai devreme este că unele dintre ele sunt stricate de lens flare și alte imperfecțiuni, dar cred că asemenea lucruri acordă o textură și un context vizual interesant imaginilor și filmărilor,” declară Dunford.

Chiar dacă au trecut câțiva ani până au ajuns la noi, noi credem că a meritat așteptarea. Perspectiva pe care ne-o oferă aceste cadre asupra lumii este incredibilă.

Valentin Ioniță

[sursă] [sursă]