Raul de masina este cauzat de un conflict senzorial

masina de spalatOricine a avut rau de masina la un moment dat. Am aruncat vina ori pe sofer, ori pe curbele prea stranse sau soselele cu gropi (frecvente la noi in tara), insa cauza raului de masina s-ar putea sa vina chiar din interiorul nostru.

Neurologul si autorul Dean Burnett a explicat ca raul de masina poate sa fie un raspuns al creierului care crede ca a fost otravit.

Considerand evolutia, omul nu a fost facut sa calatoreasca prin alta metoda in afara mersului sau a alergatului. Calatoria cu masina este un rezultat al evolutiei noastre tehnologice, insa corpul uman nu a fost programat pentru asa ceva. Talamusul, o parte a creierului care se ocupa cu procesarea informatiilor senzoriale,  a asociat miscarea cu informatiile primite din timpul mersului. Insa, in momentul in care calatorim cu masina, are loc un conflict de informatii. Ochii observa miscarea, insa creierul primeste semnale ca sta pe loc deoarece muschii nu sunt folositi, iar lichidul din urechea interna – care ofera informatii in legatura cu pozitia noastra –  ramane nemiscat, respectand legile fizicii.

Citeste si  Memoria fotografica a unui cimpanzeu

Doctorul Burnett explica ca acesta este cazul  unei nepotriviri senzoriale. “In termini evolutionisti, singura cauza care poate sa provoace  aceasta nepotrivire este o neurotoxina sau otrava. Creierul crede ca a fost otravit, iar prima reactie la aceasta situatie este sa scape de otrava, in alte cuvinte, sa vomite.”

Asa ca data viitoare cand va suparati pe sofer, problema vine de fapt din interior.

Doctorul Burnett a oferit un interviu “Un neurolog  explora comportamentele irationale ale creierului idiot”  in care discuta, pe langa cauza raului de masina, si despre memorie si inteligenta.

Tea Filip

[sursa][sursa]