Rechin în vârstă de 272 de ani

Rechin
Foto: Julius Nielsen/Science

Rechinii pot trăi până la cel puțin 272 de ani în apele oceanului Arctic, oamenii de știință susținând că unul prins recent are aproximativ 512 ani.

Conform unui studiu publicat în revista Science, rechinul de Groenlanda trăiește mai mult decât oricare altă vertebrată cunoscută. Până acum recordul de longevitate al vertebratelor a fost deținut de o specie de balenă care a trăiește până la 211 ani.

Rechinul de Groenlanda este un carnivor masiv care poate atinge 5 metri în lungime. Nu a fost prea mult studiat, viața sa din apele nordului rămânând învăluită în mister. Julius Nielsen de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, afirmă că sunt indicii care sugerează că acești rechini cresc foarte încet, mai puțin de un centimetru pe an. Asta înseamnă ca rechinii imenși sunt foarte bătrâni.

Citeste si  Actuale modificări genetice ale țânțarilor pentru combaterea bolilor transmisibile

”Noi doar am presupus că rechinii sunt foarte bătrâni”, spune Nielsen. ”Nu am știut dinainte. A fost, desigur, o mare surpriză să conștientizăm că este cel mai bătrân vertebrat.”

Nielsen și colegii săi au folosit tehnici de datare cu carbon pe cristalinul ochilor rechinilor. Este o mică incertitudine legată de estimarea vârstei, dar Nielsen spune că cel mai în vârstă rechin are, cel mai probabil,  390 de ani. “Suntem 95% siguri, că are între 272 și 512 de ani ”

Crecetătorii așteaptă viitoarele cercetări asupra rechinilor de Groenlanda și se așteaptă ca faima dobândită acum  să atragă atenția asupra speciei pentru a dezvălui și alte aspecte ale fiziologiei sale și să sporească eforturile de conservare.

[sursa] [sursa] [sursa]