Record pentru timpul petrecut în spațiu de un american

record
Foto: NASA

Jeff Williams, astronautul aflat în prezent la bordul Stației Spațiale Internaționale și comandant al expediției 48, a întrecut recordul lui Scott Kelly pentru timpul cumulat petrecut în spațiu de un american.

Williams a ajuns pe ISS pe 18 martie 2016, la câteva săptămâni după ce Scott Kelly și-a încheiat misiunea de aproape un an la bordul Stației Spațiale Internaționale, și a depășit pe 24 august 2016 recordul acestuia din urmă de 520 de zile cumulate în spațiu.

La finalul misiunii de pe ISS, când va ateriza în Kazakhstan în 6 septembrie 2016, Williams va avea un total de 534 zile cumulate în spațiu și 4 ieșiri în afara ISS, printre care și cea de săptămâna trecută având ca scop instalarea portului internațional de andocare, transmisă în direct de NASA.

Citeste si  Inima lui Pluto

Până atunci însă, echipa de pe Stația Spațială Internațională continuă experimentele care au loc în laboratorul orbital. Printre altele, astronauții studiază efectul microgravitației asupra organismului uman. Cercetătorii folosesc datele colectate în urma experimentelor pentru a planifica viitoarele călătorii către destinații mai îndepărtate în spațiu.

Scott Kelly păstreză în continuare recordul pentru cea mai lungă misiune spațială la bordul ISS, de 340 de zile.

Recordul pentru cele mai multe zile petrecute cumulat în spațiu de un astronaut este deținut din septembrie 2015 de Gennady Padalka, cosmonaut al Roscosmos, care a petrecut în total 879 de zile în spațiu.

[sursa] [sursa]

Anca Stănescu