Rujeola: Germania propune amenzi uriase pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii

Jens Spahn, ministrul sanatatii german, a propus un proiect de lege care sa includa o amenda de pana la 2.500 euro pentru parintii care nu-si vaccineaza copiii impotriva rujeolei.

Scopul acestei legi, spune Spahn, nu este de a amenda oamenii ci pentru a le asigura copiilor imunizarea.

Proiectul de lege le va interzice accesul copiilor nevaccinati in scoli, si cum scoala este obligatorie in Germania incepand cu varsta de 6 ani, parintii cu copii nevaccinati vor trebui sa plateasca amenda.

Legea lui Spahn este o copie la nivel national a eforturilor locale. Luna trecuta, landul Brandenburg a devenit primul in care vaccinarea a devenit obligatorie pentru copiii care merg la gradinita. Multi au cerut ca vaccinarea sa devina obligatorie in Germania, dar exista si dezbateri privind faptul ca aceasta masura ar putea ingradi libertatea familiei.

Pentru Spahn, aceasta este o dezbatere veche ce necesita o solutie noua.

„Avem dezbaterea aceasta de peste 20 de ani. Oricand apare o epidemie, iar copiii si studentii trebuie tinuti departe de scoala, toata lumea  spune ca ar trebui facut ceva, dar nu se intampla nimic.”

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat inca un avertisment privind amenintarea tot mai mare a rujeolei. Luna trecuta, numarul cazurilor de rujeola a fost mai mare cu 300% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Organizatia Natiunilor Unite a declarat ca peste 34.000 de persoane au fost infectate cu rujeola in Europa in primele doua luni ale anului 2019.

Citeste si  Despre vaccinare

Cele mai multe cazuri au fost depistate in Ucraina. Peste 25.000 de persoane au fost infectate acolo in primele doua luni ale lui 2019. Germania are peste 500 de cazuri in 2018 si peste 300 in 2019.

Rujeola este extrem de contagioasa, dar si preventibila, daca ne vaccinam. Cele mai multe cazuri de infectare vizeaza persoane care nu sunt vaccinate sau nu sunt vaccinate pana la capat, vaccinarea implicand doua doze.

[sursa]